Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναζήτηση άλλων πηγών φυσικού αερίου η Γερμανία - Στον Καναδά ο Scholz, εν αναμονή η Ευρώπη

Σε αναζήτηση άλλων πηγών φυσικού αερίου η Γερμανία - Στον Καναδά ο Scholz, εν αναμονή η Ευρώπη
Μετά την επίσκεψη του Scholz, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αναμένεται να επισκεφθεί τον Καναδά τον Σεπτέμβριο
Όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz έφτασε στο Μόντρεαλ την Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022, συνοδεύεται από τον Αντικαγκελάριο Robert Habeck και ένα ετερόκλητο πλήρωμα CEO.
«Αυτό είναι ασυνήθιστο», είπε ο γερουσιαστής Peter Boehm, πρώην πρεσβευτής στη Γερμανία και βετεράνος των logistics που σχεδίαζε τις προηγούμενες επισκέψεις της καγκελαρίας στον Καναδά.
Ο Habeck είναι υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υπεύθυνος για τα ενεργειακά της χώρας.
Το χαρτοφυλάκιο γίνεται όλο και πιο ασταθές από τότε που ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία έθσε προβλήαμτα στην εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο.
Και αυτό σύμφωνα με τους γερμανούς αναλυτές είναι ο λόγος που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρέουν στον Καναδά.
Μετά την επίσκεψη του Scholz, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αναμένεται να επισκεφθεί τον Καναδά τον Σεπτέμβριο.

Η περιοδεία στον Καναδά

Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau θα φιλοξενήσει τον Scholz για μια τριήμερη περιοδεία σε τρεις επαρχίες.
Η επίσκεψη ανακοινώθηκε τον Ιούνιο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-7 στο Elmau της Γερμανίας.
Ανώτερος καναδικός κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο POLITICO ότι το καθαρό υδρογόνο και τα κρίσιμα ορυκτά θα είναι οι μεγαλύτεροι τομείς ενεργειακής εστίασης για την επίσημη επίσκεψη.
Ξεκινώντας από το Μόντρεαλ, οι δύο ηγέτες θα επισκεφτούν εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικών υπολογιστών προτού πάνε στο Τορόντο για δείπνο για να συναντηθούν με ηγέτες επιχειρήσεων και μεγιστάνες των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας θα περιλαμβάνουν στελέχη που εκπροσωπούν μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο: τη Volkswagen και τη Mercedes-Benz.
Λόγω της επιθυμίας της ΕΕ να προλάβει την απειλή της Ρωσίας και τις χειμερινές διακοπές φυσικού αερίου, η ενεργειακή ασφάλεια θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Θα τελειώσει με την υπογραφή μιας συμφωνίας στο Stephenville, ένα αγροτικό χωριό στη θυελλώδη δυτική ακτή της Newfoundland που ήταν το σπίτι μιας αμερικανικής αεροπορικής βάσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συμφωνία θα είναι μια συμβολική χειρονομία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής και κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανάπτυξη της παραγωγής καυσίμου υδρογόνου.
Η πόλη είναι όπου ο Καναδός δισεκατομμυριούχος John Risley πρότεινε την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης ανέμου προς υδρογόνο χαμηλής έντασης άνθρακα που θα μπορούσε μια μέρα να εξάγει καύσιμα στη Γερμανία.
Εάν προχωρήσει, είναι έτοιμο να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο ευημερίας για μια πετρελαιοπαραγωγική επαρχία σε οικονομική κρίση.

Το φυσικό αέριο του Καναδά

Ο Καναδάς είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο.
Αλλά δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Γερμανίας για βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου, επειδή ο Καναδάς δεν διαθέτει εξαγωγικές εγκαταστάσεις για να στείλει άμεσες αποστολές καυσίμων στην Ευρώπη χωρίς να περάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ το Βερολίνο αγοράζει έτοιμα καύσιμα, η εστίασή του στον Καναδά είναι να ικανοποιήσει την ζήτηση για υδρογόνο χαμηλής έντασης άνθρακα — και να κλειδώσει νέες αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά, μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία ή Κίνα.
Η βιομηχανία υδρογόνου είναι ώριμη για ανάπτυξη στον Καναδά δεδομένης της εγγύτητας της ανατολικής ακτής με την Ευρώπη.
Επιπλέον, με τον στόχο της Γερμανίας να φτάσει στους μηδενικούς ρύπους έως το 2045, οι αξιωματούχοι προτείνουν ότι οι επενδύσεις σε καναδικά έργα υδρογόνου χαμηλής έντασης άνθρακα είναι πιο ελκυστικές από την κατασκευή υποδομής ορυκτών καυσίμων για τη μεταφορά του δυτικού καναδικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο Boehm, ο οποίος υπηρέτησε ως Γερμανός πρεσβευτής του Καναδά μεταξύ 2008 και 2012, είπε ότι η άφιξη του Scholz και του Habeck καταδεικνύει την επιθυμία της Γερμανίας να διπλασιάσει τις «ασφαλείς» μελλοντικές οικονομικές και πολιτικές επενδύσεις, γρήγορα.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται χάρη στη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία.
Η Γερμανία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης