Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Zelensky ήταν έτοιμος να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο για να σταματήσει η ρωσική εισβολή

Ο Zelensky ήταν έτοιμος να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο για να σταματήσει η ρωσική εισβολή
Η προεδρική φρουρά και οι σύμβουλοι του, του είχαν ζητήσει να φύγει από το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

Στην αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky δεν ήταν αντίθετος με την ιδέα της παραίτησης από την πρωθυπουργία ή της αποχώρησης από το Κίεβο, εάν αυτό βοηθούσε στο να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες με τη Ρωσία προχωρά δημοσίευμα της Washington Post, επικαλούμενο τόσο τον ίδιο τον πρόεδρο της Ουκρανίας όσο και άλλους Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους.
«Δεν προσπαθώ να κρατήσω την εξουσία.
Εάν το ζήτημα είναι να φύγω εγώ για να σταματήσει αυτό το αιματοκύλισμα, είμαι υπέρ.
Φεύγω αυτή τη στιγμή.
Δεν μπήκα στην πολιτική για αυτό, θα φύγω, αν μου πείτε ότι έτσι θα σταματήσει ο πόλεμος» φέρεται να υποστήριξε ο Zelensky μιλώντας σε δυτικούς αξιωματούχους.

Φύγε

Βάσει του δημοσιεύματος, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν από την πλευρά τους στον Zelensky την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχεια της εξουσίας, ενώ ορισμένοι τον προέτρεψαν να φύγει από το Κίεβο. Μάλιστα, φέρονται να υποστήριξαν πως για να μην υπάρξει κενό εξουσίας, ο Zelensky θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει την ασφάλεια του.
Τότε, όπως αναφέρει η Washington Post, ο Zelensky υποψιάστηκε ότι κάποιοι από τους ξένους συνομιλητές του, απλά ήθελαν να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.
«Από όλους όσους συνομίλησα, κανείς δεν πίστευε ότι θα κρατούσαμε» υποστήριξε ο Zelensky, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι κρίσιμες στιγμές

Όπως αναφέρεται, στις 24 Φεβρουαρίου λίγες ώρες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, ο Zelensky, ο οποίος βρισκόταν σε ένα υπόγειο καταφύγιο, ενημερώθηκε από τον Oleksiy Danilov, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για το πώς είχε η κατάσταση.
Κατόπιν ο Danilov υποστήριξε πως όλοι οι εταίροι του Κιέβου θεωρούν πως η κατάσταση για την Ουκρανία θα είναι πολύ δύσκολη και ότι είναι σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες επιτυχίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Δύση δεν παρείχε όπλα στο Κίεβο, καθώς πρώτα ήθελαν να δουν αν οι Ουκρανοί είναι σε θέση να υπερασπιστούν την χώρα τους ενώ προειδοποίησε τον Zelensky ότι απειλείται, χωρίς ωστόσο να του παράσχει πληροφορίες για το τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει σε αυτήν την περίπτωση.

Σύσταση να φύγει από το Κίεβο

Βάσει του δημοσιεύματος που επικαλείται τον Aleksey Arestovych, σύμβουλο του Zelensky, η προεδρική φρουρά συμβούλευσε τον Ουκρανό πρόεδρο να φύγει από το Κίεβο και να μετακινηθεί προς τη δυτική Ουκρανία, ενώ την ίδια άποψη φέρεται να συμμερίστηκε και να πρότεινε και o Arestovych.
Μάλιστα, αναφέρεται πως την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, άτομα έμπειρα σε στρατιωτικά ζητήματα, μετέφεραν στον Zelensky ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να αντέξουν. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος απαντώντας σε αυτή την τοποθέτηση, ζήτησε από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του, να μην του ξαναπούν κάτι αντίστοιχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης