Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Άνευ όρων δέσμευση για τιθάσευση του πληθωρισμού, μπορεί να «πονέσουμε» την οικονομία

Powell (Fed):  Άνευ όρων δέσμευση για τιθάσευση του πληθωρισμού, μπορεί να «πονέσουμε» την οικονομία
Ισχυρή δέσμευση για την πάταξη του πληθωρισμού από τον πρόεδρο της Fed, Jay Powell...

Tην ισχυρή αφοσίωσή του για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ εξέφρασε κατά την ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, προειδοποιώντας ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ακόμα και αν προκαλούσε «πόνο» στην οικονομία των ΗΠΑ.
Στην πολυαναμενόμενη ετήσια ομιλία του για τη νομισματική πολιτική, ο επικεφαλής κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της» για να επιτεθεί στις τιμές, που έχουν σκαρφαλώσει και συνεχίζουν να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.
Παρά τις τέσσερις διαδοχικές επιτοκιακές αυξήσεις, που ανέρχονται συνολικά σε 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, ο Powell είπε ότι «δεν είναι καιρός για να σταματήσουμε» - παρόλο που τα επιτόκια αναφοράς κινούνται σε ένα ουδέτερο εύρος, δηλαδή δεν έχουν ούτε θετικό ούτε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. 
«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα επιφέρουν επίσης πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε, συμπληρώνοντας: «Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού.
Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο». 

«Στόχος του 20%»

Παρότι ο πληθωρισμός φαίνεται να υποχωρεί, ο Powell προειδοποιεί ότι η εστίαση της Fed είναι ευρύτερη από δεδομένα ενός ή δύο μηνών και ότι θα συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική της έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.
«Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%» είπε.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας πρόσθεσε ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η ιστορία τιμωρεί την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής». 

Μαθήματα Ιστορίας

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του, ο πρόεδρος της Fed κατέφυγε στα διδάγματα της δεκαετίας του 1970, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετώπισε μια περίοδο αναταραχής, προβαίνοντας σε αρκετές αστοχίες και, εντέλει, αποτυγχάνοντας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Αυτό ανάγκασε τον Paul Volker, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Fed τον Αύγουστο του 1979, να «πνίξει» την οικονομία και να προκαλέσει περισσότερο πόνο από ό,τι θα ήταν απαραίτητο εάν οι αξιωματούχοι είχαν ενεργήσει πιο γρήγορα.
«Η ιστορία προειδοποιεί για τις συνέπειες της πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής», είπε ο Powell καθώς εξήγησε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε επίπεδο που να περιορίζει την ανάπτυξη «για κάποιο χρονικό διάστημα».
Το κύριο μάθημα εκείνης της περιόδου ήταν ότι «οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την επίτευξη χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού», είπε, επαναλαμβάνοντας την «άνευ όρων» δέσμευση της Fed για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών.
Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο που εγκυμονεί ο πληθωρισμός αν παραμείνει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παγιωθούν οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό», προειδοποίησε ο Powell.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων, κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, φέρνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα νέο εύρος στόχου από 2,25% έως 2,50%.
Οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν εάν θα χρειαστεί μια τρίτη αύξηση του ίδιου μεγέθους στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο ή εάν θα έπρεπε να επιλέξουν άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης.
Ο Powell είπε ότι κάποια στιγμή θα ήταν σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων.
Ωστόσο, απέρριψε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μια ελαφρά χαλάρωση του πληθωρισμού ως ανεπαρκή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης