Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιθιοπία: Αεροπορική επιδρομή στο Tigray – Επλήγη μια παιδική χαρά, σκοτώθηκαν και παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF

Αιθιοπία: Αεροπορική επιδρομή  στο Tigray – Επλήγη μια παιδική χαρά, σκοτώθηκαν και παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF
«Η Unicef καταδικάζει έντονα το αεροπορικό πλήγμα στην Μεκέλε, πρωτεύουσα της πολιτείας του Tigray στην Αιθιοπία. Η επιδρομή έπληξε παιδική χαρά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας παιδιά», κατήγγειλε η διευθύντρια της Unicef σε ανάρτησή της στο Twitter

Έπληξε μια παιδική χαρά η αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε την Παρασκευή 26/8 στην εξεγερμένη πολιτεία Tigray της Αιθιοπίας, αφήνοντας πίσω της τραυματισμένα και νεκρά παιδιά, όπως ανακοίνωσε η Unicef καταδικάζοντας την αεροπορική επίθεση.
Η αιθιοπική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της εξεγερμένης πολιτείας Tigray, εξέλιξη που σηματοδοτεί κλιμάκωση των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν εκ νέου στις 24/8 Τετάρτη στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά από πέντε μήνες εκεχειρίας.
«Η Unicef καταδικάζει έντονα το αεροπορικό πλήγμα στην Μεκέλε, πρωτεύουσα της πολιτείας του Tigray στην Αιθιοπία. Η επιδρομή έπληξε παιδική χαρά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας παιδιά», κατήγγειλε η διευθύντρια της Unicef σε ανάρτησή της στο Twitter.
«Για άλλη μια φορά παιδιά πλήρωσαν το βαρύ τίμημα μιας κλιμάκωσης της βίας στη βόρεια Αιθιοπία. Εδώ και δύο χρόνια, τα παιδιά και οι οικογένειές τους στην περιοχή υφίστανται τη φρίκη αυτής της σύγκρουσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση από διεθνή οργάνωση ότι επλήγη παιδική χαρά, κάτι το οποίο είχαν ανακοινώσει οι αρχές των ανταρτών του Tigray, ενώ η αιθιοπική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι βάζει στο στόχαστρο μόνο «στρατιωτικούς στόχους».

Ανάμεσα στα θύματα και παιδιά

Αξιωματούχος του νοσοκομείου της πόλης, ανέφερε σε μήνυμά του προς το AFP ότι σε αυτό διακομίστηκαν 4 νεκροί, ανάμεσά τους 2 παιδιά, αλλά και 9 τραυματίες.
Ωστόσο, το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο του Tigray μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν 7 άμαχοι, εκ των οποίων τρία παιδιά.

Οι μάχες

Μετά από πέντε μήνες εκεχειρίας, την Τετάρτη 24/8 ξανάρχισαν οι μάχες στη βόρεια Αιθιοπία ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Tigray (TPLF).
Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη για την επανέναρξη των εχθροπραξιών η μία στην άλλη, με τις μάχες να περιορίζονται σε δύο ζώνες γύρω από τα νοτιοανατολικά σύνορα του Tigray, όμως την Παρασκευή 26/8 η πολεμική αεροπορία διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην Μεκέλε.
Οι αρχές των ανταρτών δήλωσαν ότι ένα αεροσκάφος «έριξε βόμβες σε κατοικημένη ζώνη και σε παιδική χαρά στην Μεκέλε».
Από την πλευρά της, η αιθιοπική κυβέρνηση απάντησε ότι η πολεμική αεροπορία της Αιθιοπίας βάζει στο στόχαστρο μόνο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» και κατηγόρησε τους αντάρτες του Tigray για σκηνοθεσία με στόχο «να δηλώσουν ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε αμάχους».
Σημειώνεται ότι στις 26/8 εκπρόσωπος των αρχών των ανταρτών κατήγγειλε ότι η αιθιοπική Πολεμική Αεροπορία «έριξε βόμβες σε κατοικημένη περιοχή και σε παιδική χαρά στη Μεκέλε, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους».
Υπενθυμίζεται ότι από το ξέσπασμα του πολέμου στη βόρεια Αιθιοπία τον Νοέμβριο του 2020, χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 2 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν ξεριζωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες βρέθηκαν αντιμέτωποι με συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, από την Τετάρτη 24/8 αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να πρωτοστατούν, καλούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης που άρχισε πριν από 21 μήνες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης