Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «μαύρη τρύπα» στις αποστολές δυτικών όπλων στην Ουκρανία – Πώς καταλήγουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων, τύπου ISIS

Η «μαύρη τρύπα» στις αποστολές δυτικών όπλων στην Ουκρανία – Πώς καταλήγουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων, τύπου ISIS
Από τον Απρίλιο 2022, ορισμένοι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι οι αποστολές όπλων της Ουκρανίας που αποστέλλονταν από την Ουάσιγκτον έμπαιναν σε μια μεγάλη «μαύρη τρύπα»
Σχετικά Άρθρα

Άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα για το που καταλήγουν τα – αμφίβολης πάντως ποιότητας - όπλα των Αμερικανών και των δυτικών, που προορίζονται για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Από τον Απρίλιο 2022, ορισμένοι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι οι αποστολές όπλων της Ουκρανίας που αποστέλλονταν από την Ουάσιγκτον έμπαιναν σε μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» μόλις περάσουν τα σύνορα στη σύγκρουση - δεδομένου ότι υπήρχε ελάχιστη έως καθόλου εποπτεία σε όρους παρακολούθησης όπλων και σειριακού αριθμού.
Οι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους δυτικούς συμμάχους και τον διεθνή Τύπο ότι πράγματι παρακολουθούν προσεκτικά τα όπλα και τα πυρομαχικά που παρέχονται από τους συμμάχους, επίσης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταλήξουν στη μαύρη αγορά ή στα χέρια παράνομων μαχητών ή τρομοκρατών.

Που καταλήγουν τα όπλα

Αλλά τώρα έχουμε την επιβεβαίωση ότι όντως υπάρχει έλλειψη απαραίτητης εποπτείας, δεδομένου ότι ο εν ενεργεία γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου Sean O'Donnell είπε στο Bloomberg ότι ενώ πιστεύει πως οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλα όσα τους έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, παραμένουν ζωηρές αμφιβολίες προς το πού καταλήγουν πραγματικά τα όπλα.
Για αυτόν τον λόγο, προσπαθεί να εντοπίσει, να δοκιμάσει και να ελέγξει εάν οι Ουκρανοί καταγράφουν σωστά το στρατιωτικό υλικό που παρέχεται από τις ΗΠΑ.
Λέει ότι το Πεντάγωνο βρίσκεται σε «συναγερμό»- αναζητώντας στοιχεία για κενά, ελλείψεις όπλων και έλλειψη εποπτείας στο σύστημα.

Πρόχειρος έλεγχος

Μιλώντας για το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του υπουργείου Άμυνας, ο O'Donnell αναφέρθηκε ως εξής:
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ «εμφανίζονται βέβαιοι ότι η ασφάλεια είναι επαρκής για τη μεταφορά όπλων» και «από όσο μπορούμε να πούμε, αυτή τη στιγμή, οι Ουκρανοί τα χρησιμοποιούν», είπε ο O'Donnell.
Όμως, πρόσθεσε, «αυτό πρέπει να δοκιμαστεί» μέσω ελέγχου.
Ο O'Donnell είπε ότι το σύστημα έπρεπε να δοκιμαστεί επειδή οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν τη λογιστική τους για τον αμερικανικό εξοπλισμό σχετικά πρόχειρα.
Μόλις φτάσει ο εξοπλισμός στην Ουκρανία «δεν νομίζω ότι έχουν μεγάλη βεβαιότητα» οι Ουκρανοί ως προς το πού καταλήγει, σημείωσε.

Μυθικά συμβόλαια

Για να καταδείξει το τεράστιο μέγεθος μιας τέτοιας επιχείρησης όπως η επίβλεψη ενός ελέγχου σχετικά με το εάν τα όπλα φτάνουν στους καθορισμένους ουκρανούς στρατιωτικούς αποδέκτες τους, σημείωσε τα εξής:
«Έχουμε αναπτύξει ένα σύμπαν από χιλιάδες συμβόλαια που σχετίζονται με την Ουκρανία» που κοστίζουν λιγότερο από 2 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, δήλωσε ο O'Donnell σε συνέντευξή του.
Πρόκειται για περισσότερα από 7.800 συμβόλαια συνολικής αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε ο O'Donnell, ακόμη και πριν από τον κατακλυσμό μεγαλύτερων παραγγελιών για προηγμένα όπλα, όπως τα πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας HIMARS.

Στα χέρια των τρομοκρατών

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ΗΠΑ εξόπλισαν διαβόητα την αντίσταση των τζιχαντιστών στον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad, αλλά πολλά από αυτά τα όπλα πήγαν κατευθείαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και άλλων ομάδων συνδεδεμένων με την Αλ Κάιντα.
Η συνέπεια ήταν ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο που κατέλαβε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.
Τα κύρια μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ άρχισαν να παραδέχονται διστακτικά ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Στους τρομοκράτες του Azov

Και στην Ουκρανία, νεοναζιστικές ομάδες όπως το τάγμα Azov έχουν ενσωματωθεί στις εθνικές ένοπλες δυνάμεις.
Σε μια συνέντευξη μήνες μετά τον πόλεμο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ρωτήθηκε για την παρουσία αυτών των εξτρεμιστικών ομάδων στον στρατό της Ουκρανίας.
Ο Zelensky επέμεινε ότι «υπερασπίζονται τη χώρα μας», λέγοντας πως «είναι αυτό που είναι».
Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, αυτό σίγουρα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση Biden να διοχετεύει σοβαρές ποσότητες όπλων και στρατιωτικού υλικού κατευθείαν στα χέρια τρομοκρατών.

Προετοιμάζονταν για πόλεμο η ουκρανική ηγεσία

Εξάλλου για μία διεφθαρμένη και αδίστακτη ηγεσία σαν την ουκρανική, που δεν δίστασε να σύρει τον πληθυσμό της σε μία αιματοχυσία, δεν είναι απίστευτο, προκειμένου να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια να επιδοθεί σε εμπόριο όπλων.
Σημασία έχουν οι αποκαλύψεις του Rodion Miroshnik, πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk στη Ρωσία.
Οι προετοιμασίες της Ουκρανίας για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία και η απροθυμία της να διαπραγματευτεί έγιναν εμφανείς μέσα σε τρεις μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής των Τεσσάρων της Νορμανδίας στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2019, αποκάλυψε στο TASS ο Miroshnik.
Νωρίτερα, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Alexey Danilov δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας προετοιμάζονταν για στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απέρριψε όλες τις επιλογές συμβιβασμού για την επίλυση της κρίσης στο Donbass στη σύνοδο κορυφής των τεσσάρων της Νορμανδίας. στο Παρίσι.
«Το γεγονός ότι η Ουκρανία έλαβε εντολή να μην συμφωνήσει σε τίποτα, είτε στο Μινσκ είτε στο σχήμα της Νορμανδίας, και ότι άρχισε προετοιμάζεται για στρατιωτική σύγκρουση, έγινε απολύτως σαφές μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά το Παρίσι.
Άλλαξε εντελώς τη γραμμή και απέφυγε πλήρως οποιεσδήποτε συμφωνίες ικανές να παράσχουν τουλάχιστον κάποια μακροπρόθεσμη εκεχειρία», είπε ο αξιωματούχος.

Προκλήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές αρχές επιδίδονταν σε προκλήσεις και στην καταστροφή των υπογεγραμμένων συμφωνιών, που ανάγκασαν τη Ρωσία να πραγματοποιήσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Σημείωσε ότι αγνοώντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Παρισιού το 2019, το ουκρανικό καθεστώς έχασε την τελευταία ευκαιρία να σώσει τη χώρα και να αποφύγει τη μαζική αιματοχυσία.

Ο ρόλος του Zelensky

«Η σημασία του Zelensky ή του Danilov στην προετοιμασία για τη στρατιωτική σύγκρουση ήταν ελάχιστη, η απόφαση ελήφθη για αυτούς από τους δυτικούς ηγέτες», συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι κανένας πρόεδρος, με βασικό γνώμονα τα συμφέροντα του λαού του, δεν θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια απόφαση να καταστρέψει τη χώρα του και τον πληθυσμό του προς το συμφέρον ενός άλλου κράτους».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης