Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Οι εγγυήσεις για την ελεύθερη μετακίνηση στο Κοσσυφοπέδιο διασφαλίζουν την ειρήνη στα Βαλκάνια

Σερβία: Οι εγγυήσεις για την ελεύθερη μετακίνηση στο Κοσσυφοπέδιο διασφαλίζουν την ειρήνη στα Βαλκάνια
«Μπορέσαμε να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις από την ΕΕ και διαδοχικά επιτύχαμε μια συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία και τα σερβικά έγγραφα», αναφέρει η Σερβία

Οι εγγυήσεις ελεύθερης κυκλοφορίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, που παρέχονται από την ΕΕ, θα εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, λέει ο Petar Petkovic, Διευθυντής του Γραφείου για την περιοχή στη σερβική κυβέρνηση.
«Μπορέσαμε να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις από την ΕΕ και διαδοχικά επιτύχαμε μια συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία και τα σερβικά έγγραφα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορέσαμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και να διατηρήσουμε τα σερβικά έγγραφα στη νότια περιοχή τόσο βόρεια όσο και νότια του ποταμού Ιμπάρ.
Αυτό έχει αποφασιστική σημασία για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων», δήλωσε ο Petkovic το Σάββατο (27/8/2022).
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic ανακοίνωσε παραχωρήσεις που έκανε το Βελιγράδι σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι νέοι κανόνες

Εν τω μεταξύ, το Βελιγράδι τονίζει ότι όλα τα έγγραφα περιλαμβάνουν σημείωση ότι οι νέοι κανόνες «δεν συνεπάγονται αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και δεν ακυρώνουν την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Vucic υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν μόνο εάν η ΕΕ παράσχει τις εγγυήσεις της. Αργότερα το Σάββατο (27/8), ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell ανακοίνωσε ότι η ΕΕ έλαβε τις εγγυήσεις της Πρίστινα για την ελεύθερη κυκλοφορία των Σέρβων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Κεντρικής Σερβίας. Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κλιμακώθηκε αργά στις 31 Ιουλίου αφού η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε το σημείο ελέγχου στη διοικητική γραμμή με τη Σερβία, σκοπεύοντας να εισάγει κάρτες μετανάστευσης για τους Σέρβους που ζουν στην περιοχή και απαιτώντας την εκ νέου ταξινόμηση των σερβικών αυτοκινήτων.
Σε απάντηση, Σέρβοι του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν διαδηλώσεις και απέκλεισαν τους κύριους αυτοκινητόδρομους. Αστυνομικοί και στρατιωτικοί της KFOR αναπτύχθηκαν στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ibar, που συνδέει δύο τμήματα της Kosovska Mitrovica.
Ως αποτέλεσμα, η Πρίστινα έλαβε απόφαση να αναβάλει την εισαγωγή των καρτών μετανάστευσης και των πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης