Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δριμύ κατηγορώ Ρωσίας: Η Ουκρανία ασκεί πυρηνική τρομοκρατία στον σταθμό Zaporozhye, να γίνει τώρα επιθεώρηση

Δριμύ κατηγορώ Ρωσίας: Η Ουκρανία ασκεί πυρηνική τρομοκρατία στον σταθμό Zaporozhye, να γίνει τώρα επιθεώρηση

Οι New York Times ανέφεραν το Σάββατο 27 Αυγούστου ότι η IAEA έχει σχηματίσει αποστολή, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye την επόμενη εβδομάδα

Σχετικά Άρθρα
Η Μόσχα ελπίζει ότι η επίσκεψη των επιθεωρητών της IAEA (Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια) στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye θα πραγματοποιηθεί τελικά, παρά την καταστροφική στάση του Κιέβου, δήλωσε την Κυριακή 28 Αυγούστου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova
Την ίδια ώρα, το Κίεβο κινδυνολογεί και παραπληροφορεί τη διεθνή κοινότητα, επισείοντας την προοπτική ενός νέου Τσέρνομπιλ εν έσω βομβαρδίζει στόχους στη περιοχή,.

Ο εκβιασμός του Κιέβου

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πραγματοποιηθεί (επιθεώρηση του ΙΑΕΑ), παρά την καταστροφική επιρροή σε αυτή τη διαδικασία από το καθεστώς του Κιέβου και όλους εκείνους που το υποστηρίζουν και εκείνους που χρησιμοποιούν την πυρηνική εγκατάσταση ως απλό όργανο ακόμη και εκβιασμός αλλά τρομοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Voskresny Vecher στο πρόγραμμα Vladimir Solovyov στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.
«Επειδή αυτό που κάνει το καθεστώς του Κιέβου γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye είναι πυρηνική τρομοκρατία.
Προφανώς, δεν μπορούν να το κάνουν μόνο αυτοί που έχουν πυρηνικά όπλα ή βρώμικες βόμβες, αλλά και όπως βλέπουμε τώρα», τόνισε.
Ζήτησε να μην πιστεύουν τα ψεύτικα της Δύσης ότι η Ρωσία φέρεται να έχει πιεστεί επειδή έδωσε πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye σε επιθεωρητές της IAEA.
«Θέλω από όλους να αγνοήσουν τις αναφορές και τις ψεύτικες αναφορές από τη Δύση ότι κατάφεραν να πιέσουν τη ρωσική πλευρά να συμφωνήσει στην επιθεώρηση, ότι φέρεται ότι χρησιμοποίησαν όλες τις διπλωματικές τους ικανότητες για να μας πείσουν να οργανώσουμε τέτοια μια επιθεώρηση», επισήμανε.
«Δεν είναι αλήθεια.
Είναι ψέμα.

Προειδοποιούμε...

Έχουμε ήδη δει προσπάθειες να παρουσιάσουμε την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο, οπότε θέλω απλώς να προειδοποιήσω ότι η εκστρατεία παραπληροφόρησης θα εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο».
Η Zakharova τόνισε ότι η Μόσχα ήταν αυτή που επέμενε σε μια τέτοια επιθεώρηση. "
Ζητούσαμε μια τέτοια επιθεώρηση.
Επιπλέον, έχει λάβει πλήρη κατανόηση από την ΙΑΕΑ, από τον γενικό διευθυντή και εδώ και μήνες δεν φείδεται προσπαθειών για να οργανώσει αυτήν την επίσκεψη.
Θυμάμαι πώς συναντήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ πριν από αρκετούς μήνες.
Εγιναν πολλές επαφές, τηλεφωνήματα και προσωπικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους μας σε αυτόν τον οργανισμό.
Οι διπλωματικές προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην οργάνωση της επιθεώρησης», δήλωσε.

Αποστολή και επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων

Οι New York Times ανέφεραν το Σάββατο 27 Αυγούστου ότι η IAEA έχει σχηματίσει αποστολή, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye την επόμενη εβδομάδα.
Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye βρίσκεται στην πόλη Energodar και ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλά πλήγματα στο έδαφός τους χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), βαρύ πυροβολικό και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες επιθέσεις απωθήθηκαν από συστήματα αεράμυνας, αλλά αρκετές οβίδες έπληξαν εγκαταστάσεις υποδομής και την περιοχή της αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.


Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία


Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δεν ήθελε να παραδεχτεί τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Zaporozhye, στην Ουκρανία, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε από μόνη της να μπλοκάρει το τελικό κείμενο, στη λήξη της Δέκατης Συνόδου Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).
Η Ρωσία το έκανε αυτό για να αποτρέψει την υιοθέτηση της διατύπωσης που αποδεχόταν τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας» στη  Zaporozhye , ανέφερε το State Department στην ανακοίνωσή του.
Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporozhye ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου.
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς κοντά στο συγκρότημα, που το θέτουν σε κίνδυνο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης