Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nehammer (Αυστρία): Να σταματήσουμε την τρέλα, αποσύνδεση τώρα της τιμής του ηλεκτρικού από το αέριο

Nehammer (Αυστρία): Να σταματήσουμε την τρέλα, αποσύνδεση τώρα της τιμής του ηλεκτρικού από το αέριο
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.
«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Putin» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Nehammer, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Ενεργειακή έκρηξη

Όλη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/8) ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Olaf Scholz και με τον Fiala.
Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία.
Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης