Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν μερόνυχτα στις ουρές για τον άνθρακα του χειμώνα

Πολωνία: Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν μερόνυχτα στις ουρές για τον άνθρακα του χειμώνα
Χειρότερα και από τον κομμουνισμό...

Πριν από αρκετές εβδομάδες  η Deutsche Bank προέβλεψε ότι λόγω της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, πολλά γερμανικά νοικοκυριά θα υποχρεωθούν φέτος να αγοράσουν για θέρμανση καυσόξυλα και η πρόβλεψή της αυτή έχει λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι αναζητήσεις των Γερμανών για καυσόξυλα ("brennholz ")  στο διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα καταγράφει η Google.

Οι Πολωνοί σπεύδουν να προμηθετούν άνθρακα με το δελτίο

Αλλά ενώ οι Γερμανοί εξακολουθούν να «ψάχνουν» στην εικονική σφαίρα, για χιλιάδες Πολωνούς η αναζήτηση είναι πολύ πραγματική.
Σύμφωνα με το Reuters,  στην Πολωνία, κι ενώ η καλοκαιρινή ζέστη συνεχίζεται, εκατοντάδες αυτοκίνητα και φορτηγά έχουν παραταχθεί στο ανθρακωρυχείο Lubelski Wegiel Bogdanka  περιμένοντας ολόκληρα μερόνυχτα για να προμηθευτούν καύσιμα θέρμανσης πριν από τον επερχόμενο κρύο χειμώνα σε ουρές που θυμίζουν την κομμουνιστική εποχή.
Ο Artur, 57 ετών, συνταξιούχος, έφυγε από το Swidnik, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) από το ορυχείο στην ανατολική Πολωνία, ελπίζοντας να αγοράσει αρκετούς τόνους άνθρακα για αυτόν την οικογένειά του.
«Σήμερα τοποθετήθηκαν τουαλέτες, αλλά δεν έχει τρεχούμενο νερό», είπε, αφού είχε μείνει στην ουρά τρεις μέρες κατά τις οποίες κοιμόταν στο αυτοκίνητό του, μέσα σε μια τεράστια ουρά φορτηγών, τρακτέρ και ΙΧ. 

Χειρότερο κι από τον κομμουνισμό

«Αυτό είναι πέρα ​​από κάθε φαντασία, οι άνθρωποι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους. Θυμάμαι την εποχή του κομμουνισμού, αλλά δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε κάτι ακόμη χειρότερο».
Το νοικοκυριό του Artur είναι ένα από τα σχεδόν 4 εκατομμύρια στην Πολωνία που βασίζονται στον άνθρακα για θέρμανση.
Λογικά, αυτά τα νοικοκυριά είναι ίσως σε καλύτερη μοίρα από αυτά που βασίζονται στο φυσικό αέριο του οποίου η τιμή αυξάνεται κατά 10-20% κάθε μέρα και τώρα είναι σχεδόν κυριολεκτικά στη στρατόσφαιρα.
Αλλά και τα νοικοκυριά που βασίζονται στη χρήση άνθρακα αρχίζουν τώρα κι  αντιμετωπίζουν ελλείψεις και αυξήσεις τιμών, αφού η κυβέρνηση της Πολωνίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, η πρώτη από τον Απρίλιο και η δεύτερη από την 1 Σεπτεμβρίου.

Το εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία έφερε την καταστροφή για τα νοικοκυριά

Η Πολωνία έχει τα δικά της ανθρακωρυχεία από τα οποία εξορύσσονται πάνω από  50 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα κάθε χρόνο. 
Ωστόσο έως πρότινος ήταν ο εισαγόμενος άνθρακας από τη Ρωσία που αγόραζαν τα πολωνικά νοικοκυριά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και του ότι ο ρωσικός άνθρακας πωλούνταν σε σβώλους, άρα ήταν πιο κατάλληλος για οικιακή χρήση.
Η αυξανόμενη ζήτηση ανάγκασε την Bogdanka και άλλα ορυχεία που ελέγχονται από το κράτος να πωλούν άνθρακα με δελτίο.
Ο Artur δήλωσε στο Reuters ότι είχε συλλέξει έγγραφα από την ευρύτερη οικογένειά του με την ελπίδα να πάρει όλα τα καύσιμα τους αμέσως.
Το ορυχείο της Bogdanska εργάζεται πλέον 7 στις 7 μέρες, προκειμένου να καλύψει την υψηλή ζήτηση των νοικοκυριών για άνθρακα και να αποφεύγεται η μεγέθυνση των  ουρών.
Ακόμη κι έτσι όμως ο κόσμος περιμένει στις ουρές πολλές μέρες.
Όπως όλα τα πολωνικά ανθρακωρυχεία, η Bogdanka πωλεί συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα που παράγει σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέρυσι, πούλησε λιγότερο από το 1% της παραγωγής της σε μεμονωμένους πελάτες, επομένως δεν διαθέτει τα logistics για να πουλάει καύσιμα απευθείας σε αγοραστές λιανικής.

Πολωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Άνθρακα: Τρομερές ελλείψεις και ενεργειακή φτώχεια

Ο Lukasz Horbacz, επικεφαλής του Πολωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Εμπορίου Άνθρακα
, δήλωσε στο Reuters ότι «το εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία έχει γυρίσει την αγορά ανάποδα, με αποτέλεσμα τρομερές ελλείψεις».
Ο εκπρόσωπος των Weglokoks, της κρατικής εταιρείας εμπορίας άνθρακα που είχε αναλάβει να ενισχύσει τις εισαγωγές από άλλες χώρες για λογαριασμό της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως επίσης και το πολωνικό Υπουργείο Κλίματος.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Πολωνία θα έχει αρκετά καύσιμα για να καλύψει τη ζήτηση.
 Το 2021, η Πολωνία εισήγαγε 12 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, εκ των οποίων 8 εκατομμύρια τόνοι προέρχονταν από τη Ρωσία και χρησιμοποιήθηκαν από νοικοκυριά και μικρές εγκαταστάσεις θέρμανσης.
Τον Ιούλιο, η Πολωνία διέταξε δύο ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες να εισάγουν πολλά εκατομμύρια τόνους καυσίμου από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Κολομβίας και της Αφρικής, και εισήγαγε επιδοτήσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των τιμών του άνθρακα από τον περασμένο χειμώνα.
«Έως και το 60% εκείνων που χρησιμοποιούν άνθρακα για θέρμανση μπορεί να επηρεαστούν από την ενεργειακή φτώχεια», είπε ο Horbacz.

Οι Πολωνοί θα περιμένουν εβδομάδες στην ουρά για λίγο άνθρακα

Πίσω στην Bogdanka, ο Piotr Maciejewski, 61 ετών, ένας αγρότης που περίμενε ήδη 5 μέρες στην ουρά, είπε ότι ήταν προετοιμασμένος να περιμένει πολλές μέρες ακόμη.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης