Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Προβλέψεις για μείωση της ανάκαμψης το 2022 και 2023 λόγω covid και αγοράς ακινήτων

Κίνα: Προβλέψεις για μείωση της ανάκαμψης το 2022 και 2023 λόγω covid και αγοράς ακινήτων
Ο πληθωρισμός ολόκληρου του έτους αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος στο 2,3% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.
Σχετικά Άρθρα
Οι οικονομολόγοι αρχίζουν και βλέπουν πιο αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για το 2022 και βλέποντας παρατεταμένους κινδύνους για το επόμενο έτος καθώς η αναταραχή στην αγορά ακινήτων και τα κρούσματα Covid συνεχίζονται.
Η οικονομία προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί μόλις 3,5% φέτος, από προηγούμενη πρόβλεψη 3,9%, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα του Bloomberg.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για τα πρώτα τρία τρίμηνα του επόμενου έτους μειώθηκαν επίσης, κατά 0,1-0,4 ποσοστιαίες μονάδες, αν και ο διάμεσος για ολόκληρο το 2023 παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,2%.
1_15.webp
Τι κρύβουν οι υποβαθμίσεις

Οι υποβαθμίσεις υποδηλώνουν ότι οι οικονομολόγοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης του Πεκίνου - τα οποία περιλαμβάνουν 1 τρισεκατομμύριο γιουάν σε κεφάλαια κυρίως για έργα υποδομής και μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιβράδυνσης.

Το κίνητρο της Κίνας: Όλα τα βήματα που έγιναν πρόσφατα για την τόνωση της οικονομίας

Ο Brendan McKenna, διεθνής οικονομολόγος της Wells Fargo & Co., είπε ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις ανάπτυξης «εν μέσω ενός ακόμη προβληματικού τομέα ακινήτων και των ανανεωμένων περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid».
Η βασική του υπόθεση είναι ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί λίγο πάνω από 3% φέτος, αλλά βλέπει τον κίνδυνο να αποδυναμωθεί η ανάπτυξη κάτω από αυτό, εάν η οικονομική δραστηριότητα συνεχίσει να επιβραδύνεται.

Ο Covid «εκδικείται»

Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό συναίσθημα σημείωσε μεγάλο χτύπημα φέτος καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού ώθησαν μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη να κλειδώσουν τον πληθυσμό τους και να κλείσουν τις επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στα δεινά έρχεται να προστεθεί μια κρίση ακινήτων που έχει βαθύνει φέτος, με τους αγοραστές κατοικιών να αρχίζουν να μποϊκοτάρουν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων λόγω των άκτιστων σπιτιών.
Πιο πρόσφατα, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία οδήγησαν σε ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και σε ορισμένες διακοπές λειτουργίας εργοστασίων.
Η κυβέρνηση αρχικά έθεσε στόχο αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος περίπου 5,5% για φέτος.
Με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται απότομα κατά τη διάρκεια του έτους και τα κρούσματα Covid να συνεχίζουν να εξαπλώνονται, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τον στόχο πρόσφατα.
Πέρα από τις τρέχουσες προκλήσεις, οι υποκείμενοι κίνδυνοι της οικονομίας, όπως τα δημογραφικά στοιχεία, θα διατηρήσουν την ανάπτυξη κάτω από το 5% τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος για την Greater China στο Australia & New Zealand Banking Group Ltd.
«Η βασική μας άποψη παραμένει ότι η γερασμένη οικονομία θα συνεχίσει να αλλάζει ταχύτητα τα επόμενα τρία χρόνια», είπε.
«Η δυνητική ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται δεδομένης της έλλειψης βελτίωσης της παραγωγικότητας. Προσθέτουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2% το 2023 και 4,0% το 2024».

Άλλα σημεία της έρευνας

Ο πληθωρισμός ολόκληρου του έτους αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος στο 2,3% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.
Η αύξηση των τιμών παραγωγού για το επόμενο έτος φαίνεται να μετριάζεται στο 1,4% από 5,5% φέτος
Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,1% το τρίτο τρίμηνο, από 6,9% στο παρελθόν.
Οι προβλέψεις για τις λιανικές πωλήσεις για το τρίμηνο υποβαθμίστηκαν σε 3,5% από 4%
Η ανάπτυξη των εξαγωγών πιθανότατα θα παραμείνει ισχυρή, με τους οικονομολόγους να αυξάνουν τις προβλέψεις τους για το τρίτο τρίμηνο στο 9,5% από 7,9% και για ολόκληρο το έτος σε 8,7% από 7,5%.
Οι προβλέψεις για τις εισαγωγές μειώθηκαν στο 4% τόσο για το τρίτο όσο και για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης