Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βίζες για τους Ρώσους «διχοτομούν» την ΕΕ - Η αναμέτρηση αναπόφευκτη, καυτό το παρασκήνιο - Η μυστική πρόταση της Τσεχίας

Οι βίζες για τους Ρώσους «διχοτομούν» την ΕΕ - Η αναμέτρηση αναπόφευκτη, καυτό το παρασκήνιο - Η μυστική πρόταση της Τσεχίας
Δεδομένου ότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα είναι άτυπη, δεν μπορεί ακόμη να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: «θα είναι πολύ καυτό το παρασκήνιο»
Σχετικά Άρθρα

Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε δεινή θέση σχετικά με την έκδοση βίζας σε τουρίστες από τη Ρωσία, γράφει το Der Spiegel.
Το Βερολίνο και το Παρίσι αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση εισόδου για όλους τους Ρώσους.
Η τσεχική κυβέρνηση παρουσίασε έναν συμβιβασμό - μια πρόταση ουσιαστικά για την αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης των θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα, μια αναμέτρηση είναι αναπόφευκτη και η κατάσταση θα είναι... εύφλεκτη.
Όσον αφορά τη σαφήνεια, το κείμενο " αφήνει πολλά κενά ".
«Η ΕΕ στο σύνολό της βρίσκεται σε θέση εχθρού εναντίον της Ρωσίας», αναφέρει ένα εμπιστευτικό έγγραφο που εκπροσωπεί τη θέση της τσεχικής κυβέρνησης που απευθύνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το κείμενο αναφέρει ότι η ρωσική κοινωνία υποστηρίζει σθεναρά «την κυβέρνηση και τη μισητή, αντιδυτική και αντιευρωπαϊκή ρητορική της».
Έως και το 80% των Ρώσων είναι υπέρ μιας στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Γι' αυτό χρειάζονται ένα «σαφές μήνυμα»: η συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων, που συνήφθη το 2007, πρέπει να ανασταλεί, γράφει το Der Spiegel.
Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Der Spiegel, εστάλη πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα την Τρίτη και την Τετάρτη 31/8.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι τα μέτρα που προτείνει η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία προεδρεύει επί του παρόντος στο Συμβούλιο της ΕΕ, δεν είναι αρκετά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνέπειες της αναστολής της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων είναι δεν είναι σοβαρές.
Οι Ρώσοι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν 80 ευρώ για βίζα αντί για 35 ευρώ που ήταν προηγουμένως, αλλά θα εξακολουθούν να μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ.
Αυτό το μέτρο φαίνεται «πολύ αδύναμο » όχι μόνο για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, αλλά και για κράτη όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία - θα προτιμούσαν μια γενική απαγόρευση εισόδου για όλους τους Ρώσους.
Η Εσθονία, η Λετονία, η Φινλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν ήδη ανακοινώσει ή θεσπίσει τέτοιες απαγορεύσεις και η Πολωνία εξετάζει επί του παρόντος το θέμα.
Ωστόσο, οι προσπάθειες μεμονωμένων κρατών μελών δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια κοινή λύση σε ολόκληρη την ΕΕ, λένε οι υποστηρικτές της απαγόρευσης.
Διαφορετικά, οι Ρώσοι απλώς θα υποβάλουν αίτηση για βίζα στα προξενεία εκείνων των χωρών που δεν έχουν θεσπίσει περιορισμούς.
Και αφού λάβει βίζα Σένγκεν, ο κάτοχός του θα μπορεί να εισέλθει ελεύθερα σε 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν για έως και 90 ημέρες.
Έτσι, από τη σκοπιά των κυβερνήσεων πολλών χωρών, η αναστολή της συμφωνίας για τις θεωρήσεις με τη Ρωσία δεν αρκεί.
«Ένας ιδιοκτήτης Porsche από τη Ρωσία στο Ελσίνκι δεν ενδιαφέρεται αν πλήρωσε 35 ευρώ ή 80 ευρώ για βίζα», σημειώνει ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται στην απαγόρευση εισόδου για όλους τους Ρώσους.
Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα, μαζί με τη γαλλική κυβέρνηση, εξέδωσε το δικό της έγγραφο θέσεων.
Το έγγραφο, το οποίο έχει στην κατοχή του το Der Spiegel, αναφέρεται στην ανάγκη να χρησιμοποιηθεί «συνετά» η «σημαντική μόχλευση» της έκδοσης βίζας .
Μεταξύ των γραμμών, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο και το Παρίσι θεωρούν μια γενική απαγόρευση εισόδου για τους Ρώσους «μάλλον παράλογη».
Η ΕΕ θα πρέπει «να συνεχίσει να επιτρέπει τις διαπροσωπικές επαφές με Ρώσους που δεν συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση», αναφέρει το έγγραφο.
Η «μεταμορφωτική δύναμη» της ζωής στα δημοκρατικά συστήματα «δεν μπορεί να υποτιμηθεί». Ως εκ τούτου, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες, ιδίως, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν ακόμη περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, το έγγραφο υποστηρίζει ότι οι αυστηροί περιορισμοί των θεωρήσεων «απειλούν ακόμη και να ενισχύσουν το ρωσικό καθεστώς».

Οι ναι μεν αλλά....
 
Το Βερολίνο και το Παρίσι προειδοποιούν: «Ως αποτέλεσμα, οι Ρώσοι μπορεί να συσπειρωθούν γύρω από την κυβέρνησή τους ακόμη πιο ισχυροί».
Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τη « συμβιβαστική πρόταση» της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών Annalena Berbock σε συνεδρίαση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βρανδεμβούργο, η αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων με τη Μόσχα θα μπορούσε να γίνει μια πραγματική «γέφυρα» μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο των εσωτερικών διαφορών στην ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου  μίλησε επίσης κατά της συνολικής απαγόρευσης εισόδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ένα μικρό μέρος των Ρώσων έχει ακόμη και διαβατήριο και ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη - και «μεταξύ αυτών, πιθανώς υπάρχουν ιδιαίτερα πολλοί από εκείνους που επικρίνουν τον Putin».
«Ως εκ τούτου, απαγορεύοντας την είσοδο, θα χτυπήσουμε τους λάθος ανθρώπους », λέει ο Άσελμπορν.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τέτοια επιχειρήματα δεν βρίσκουν σύμφωνους τους υποστηρικτές της πλήρους απαγόρευσης έκδοσης βίζας. Το ότι θα απαγορευθούν και οι αντιφρονούντες είναι ένα κραυγαλέο ψέμα. Θα μπορούσε να είναι δυνατή η απόφαση για εξαιρέσεις από την απαγόρευση, για παράδειγμα, για ανθρωπιστικούς λόγους, κάτι που αναφέρεται επίσης στο έγγραφο θέσεων της Τσεχίας.
Το έγγραφο αναφέρει επίσης «πολλές περιπτώσεις» Ρώσων τουριστών «που συμπεριφέρονται επιθετικά ή διέδιδαν προπαγάνδα του Κρεμλίνου».
Διατηρώντας την ισχύ της συμφωνίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων, οι Ρώσοι δεν θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται «να απολαμβάνουν διακοπές στην Ευρώπη και να πάνε για ψώνια».
Το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα δεν είναι ακόμη σαφές. Το αν η "τσεχική συμβιβαστική πρόταση έχει πιθανότητες" είναι δύσκολο να ειπωθεί, υποστηρίζει ο Άσελμπορν - βλέπει την αναστολή της συμφωνίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων μόνο ως ένα πρώτο βήμα.
«Μετά, πιθανότατα, θα ακολουθήσει και δεύτερο», σημειώνει.
Δεδομένου ότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα είναι άτυπη, δεν μπορεί ακόμη να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: «θα είναι πολύ καυτό το παρασκήνιο», όπως το είπε ένας διπλωμάτης, αναφέρει το Der Spiegel.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης