Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Zeit: Ρώσοι κατάσκοποι παρεισέφρησαν στη γερμανική κυβέρνηση

tags :
Die Zeit: Ρώσοι κατάσκοποι παρεισέφρησαν στη γερμανική κυβέρνηση
Tο Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV), δηλαδή η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, εξετάζει τις περιπτώσεις δύο δημοσίων υπαλλήλων

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας ερευνώνται για καταγγελίες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit την Τετάρτη (31/8).
Σύμφωνα με το άρθρο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV), δηλαδή η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, εξετάζει τις περιπτώσεις δύο δημοσίων υπαλλήλων «που εμπλέκονται με τον ενεργειακό εφοδιασμό σε βασικές θέσεις» και μπορεί να είναι πράκτορες του Κρεμλίνου.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η υπόθεση θα αποτελέσει μια θεαματική παραβίαση της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος, με επικεφαλής τον Robert Habeck, ο οποίος υπηρετεί και ως αναπληρωτής του καγκελαρίου Olaf Scholz, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προετοιμασία της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή του στην Ουκρανία.
Ο Habeck και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τόνιζαν συχνά πόσο αποφασισμένοι είναι να μειώσουν την εξάρτηση της Γερμανίας από το φυσικό αέριο του Putin.
Αλλά στο υπουργείο Οικονομίας, «πολλά έγγραφα… ήταν γεμάτα κατανόηση για τη ρωσική άποψη και ήταν εντυπωσιακό ότι η επιχειρηματολογία συχνά δεν ταίριαζε στην επίσημη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης», ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας την Τετάρτη.
Έπειτα από έρευνα για τους υπόπτους, το υπόβαθρο και το ταξιδιωτικό τους ιστορικό, το BfV βρήκε «παράταιρα στοιχεία στο βιογραφικό, σε μια περίπτωση επίσκεψης στη Ρωσία» και εσωτερικά έγινε λόγος για «συναισθηματική εγγύτητα με τη Ρωσία».
Μια τέτοια εγγύτητα από μόνη της δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί καταδικαστική, δεδομένου ότι πολλοί από την πολιτική ελίτ του Βερολίνου διατηρούν εδώ και καιρό εγκάρδιους δεσμούς με το Κρεμλίνο, ανέφερε η έκθεση.
Εάν, ωστόσο, οι υποψίες επαληθευθούν, το περιστατικό θα προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στη Γερμανία και την κυβέρνησή της, καθώς και θρίαμβο για τις δημόσιες σχέσεις για τον Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης