Τελευταία Νέα
Διεθνή

Chobani: Εγκαταλείπει το σχέδιο εισαγωγής της στη Wall Street η εταιρεία που πουλά Greek Yogurt - H διαμάχη με τη ΦΑΓΕ

Chobani: Εγκαταλείπει το σχέδιο εισαγωγής της στη Wall Street η εταιρεία που πουλά Greek Yogurt - H διαμάχη με τη ΦΑΓΕ
Η εταιρεία τροφίμων και ποτών είχε υποβάλει αίτημα για αρχική δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Nasdaq τον Σεπτέμβριο

Αποσύρει τα σχέδιά της για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού η Chobani.
Η εταιρεία τροφίμων και ποτών είχε υποβάλει αίτηση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο Nasdaq χρησιμοποιώντας το σήμα «CHO» τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ήταν μια ταραχώδης χρονιά για τη χρηματιστηριακή αγορά, που έπληξε έντονα τις IPOs. 
Υπενθυμίζεται πως υπήρχε η εκτίμηση πως η Chobani θα αντλούσε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Chobani, η οποία στα τουρκικά σημαίνει «βοσκός», παράγει ελληνικό γιαούρτι, γαλακτομικά προϊόντα, προβιοτικά, καθώς και στιγμιαίους καφέδες.
Ιδρύθηκε το 2005 από τον Hamdi Ulukaya, έναν Τούρκο μετανάστη στις ΗΠΑ κουρδικής καταγωγής.
Ο Ulukaya αξιοποίησε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.
Αφού έλαβε ένα μικρό δάνειο, αγόρασε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού.
Tο πρώτο «μπολάκι» του γιαουρτιού Chobani, που είχε σαφείς επιρροές από συνταγή της ΦΑΓΕ, έφτασε στα ράφια καταστημάτων το 2007.
Η εταιρεία, η οποία διαθέτει εργοστάσια στη Νέα Υόρκη, το Αϊντάχο και την Αυστραλία, δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τον αριθμό των μετοχών που σκοπεύει να πουλήσει ή το εύρος τιμής τους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την PepsiCo Inc (PEP.O), διότι βασική στρατηγική των διοικούντων είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας της.
Το 2019, οι Αμερικανοί ξόδεψαν 7,2 δισ. δολάρια για να αγοράσουν ελληνικού τύπου γιαούρτια, ενώ όσο για τον ίδιο τον Ulukaya, είναι πλέον δισεκατομμυριούχος, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 2 δισ. δολάρια.

Η διαμάχη με τη ΦΑΓΕ

Το 2014 ήταν και η χρονιά που ο Mr. Chobani δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα στη φήμη του, όταν το βρετανικό ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε τη διαδικασία αναίρεσης της εφετειακής απόφασης για την απαγόρευση ονομασίας του Chobani ως “Greek Yogurt”, αφού ο Ulukaya προσπαθούσε να πουλήσει στην αγορά της χώρας γιαούρτι παρασκευασμένο στις ΗΠΑ ως… ελληνικό.
Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τα ασφαλιστικά μέτρα της ΦΑΓΕ, η οποία είχε καταγγείλει την πρακτική του τούρκου επιχειρηματία ως προσβολή της ελληνικής διάκρισης στα προϊόντα του.
Αυτή ήταν η οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία και ξεκαθάριζε τη διαδικασία στράγγισης του γιαουρτιού η οποία αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, δεν περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και πάνω από όλα παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Ιστορικό ρεκόρ

Ανταγωνιστές του Chobani εξετάζουν επίσης την είσοδό τους στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ, που έχει σημειώσει ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά τα κεφάλαια που αντλούνται μέσω IPO.
Η σουηδική εταιρεία παραγωγής γάλακτος για χορτοφάγους Oatly Group AB, η οποία έχει την Oprah Winfrey μεταξύ των υποστηρικτών της, συγκέντρωσε 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια τον Μάιο, ενώ το Reuters ανέφερε τον Απρίλιο ότι η Impossible Foods Inc προετοιμάζεται για public listing που θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης