Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνες κινήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό – Πουλάνε όπλα αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων στην Ταϊβάν, οργισμένη η Κίνα

Επικίνδυνες κινήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό – Πουλάνε όπλα αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων στην Ταϊβάν, οργισμένη η Κίνα
Η πρώτη σύμβαση, αξίας 665,4 εκατομμυρίων δολαρίων, θα παρέχει στην Ταϊβάν εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη για σταθμούς ραντάρ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τρία συμβόλαια για την παροχή όπλων και τεχνικών υπηρεσιών στην Ταϊβάν συνολικής αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσαν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο.
Η πρώτη σύμβαση, αξίας 665,4 εκατομμυρίων δολαρίων, θα παρέχει στην Ταϊβάν εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη για σταθμούς ραντάρ.
Η δεύτερη προβλέπει την παράδοση 60 αντιπλοϊκών πύραυλων AGM-84L Harpoon Block II και τεσσάρων πυραύλων ATM-84L-1 Harpoon Block II αξίας 355 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την τρίτη, αξίας 85,6 εκατομμυρίων δολαρίων, η Ταϊβάν πρόκειται να παραλάβει 100 τακτικούς πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9X Block II Sidewinder.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή αυτών των συμβάσεων σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις εν λόγω συμβάσεις, αναφέρει το Tass.
Το νομοθετικό σώμα έχει πλέον 30 ημέρες για να εξετάσει αυτές τις συμφωνίες και ενδεχομένως να τις μπλοκάρει.
«Καλούμε το Πεκίνο να σταματήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι και αντ’ αυτού να ξεκινήσει διάλογο» μαζί της, ανέφερε εκπρόσωπος του State Department, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με τις επιθυμίες και προς το συμφέρον του λαού της Ταϊβάν».
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της, ενώ η Ταϊπέι υποστηρίζει ότι το Πεκίνο δεν κυβερνούσε ποτέ το νησί και δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Με αντίμετρα προειδοποιεί η Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε τις ΗΠΑ με «αντίμετρα» αν προχωρήσει τελικά στη νέα πώληση όπλων στην Ταϊβάν, την οποία ενέκρινε το State Department.
«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα και απαραίτητα αντίμετρα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.
Εν τω μεταξύ, δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν το Σάββατο (3/9/2022) τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, η οποία αποτελεί το φυσικό ανεπίσημο σύνορο μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εντοπίστηκαν συνολικά τέσσερα κινεζικά αεροσκάφη και πέντε κινεζικά πλοία να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν.
Η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί ως κινεζική περιοχή το Πεκίνο, με την ένταση να έχει κλιμακωθεί από τις αρχές του προηγούμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης