Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι απέκρουσαν επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye – Βρέθηκαν επικίνδυνα βιολογικά όπλα στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι απέκρουσαν επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye – Βρέθηκαν επικίνδυνα βιολογικά όπλα στην Ουκρανία
Oυκρανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 250 στρατιώτες επιχείρησε να αποβιβαστεί στην ακτή μιας λίμνης κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye στα νότια της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye με μία επίθεση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή (2/9/2022) πριν από τα μεσάνυχτα, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια ενημέρωσή του. Ιδιαίτερη αξία έχουν και τα ευρήματα των Ρώσων στα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, ουκρανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 250 στρατιώτες επιχείρησε να αποβιβαστεί στην ακτή μιας λίμνης κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye στα νότια της Ουκρανίας, περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος, πριν από τα μεσάνυχτα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της απέκρουσαν την επίθεση με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών.
Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά.
Αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ουκρανικά στρατεύματα έκαναν άλλη μια προσπάθεια αποβίβασης κοντά στον πυρηνικό σταθμό στην περιοχή του χωριού Vodyanoe.
Η επιχείρηση απετράπη από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, όταν βύθισαν δύο αυτοκινούμενες φορτηγίδες που μετέφεραν σαμποτέρ που αναχώρησαν από τη Νικόπολη.

Ρωσία: Πυρηνική τρομοκρατία

«Παρά την παρουσία εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό, το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε για άλλη μια φορά να καταλάβει το εργοστάσιο», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Ο ΔΟΑΕ έστειλε αποστολή στον πυρηνικό σταθμό αυτή την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή τύπου Chernobyl στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία δήλωσαν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής είναι υψηλός.
Η Ουκρανία και η Δύση ισχυρίζονται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την τοποθεσία ως βάση για βαρέα όπλα σε μια κίνηση να αποθαρρύνει την Ουκρανία να βάλλει εναντίον της.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu διέψευσε ότι η Ρωσία είχε βαρέα όπλα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ή κοντά σε αυτό και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διαπράττει «πυρηνική τρομοκρατία» μέσω των επιθέσεων της στις εγκαταστάσεις.
Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά είναι συνδεδεμένο με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και εξακολουθεί να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό.

Τα βιολογικά όπλα

Η Ρωσία δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για τον ειρηνικό χαρακτήρα της βιολογικής έρευνας του Πενταγώνου, δήλωσε ο Igor Kirillov, επικεφαλής των Δυνάμεων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Μετά τις αθετημένες υποσχέσεις της συλλογικής Δύσης για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, δεν μπορούμε να δεχθούμε τον λόγο των ΗΠΑ σχετικά με τον ειρηνικό χαρακτήρα της βιολογικής έρευνας που διεξάγεται από το Πεντάγωνο», είπε χαρακτηριστικά.
Η αμερικανική βιολογική έρευνα στην Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για τα πιεστικά προβλήματα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης αυτής της χώρας, αλλά στοχεύει στη μελέτη παθογόνων παραγόντων που η χρήση τους μπορεί να περάσουν ως φυσικές εστίες, υποστήριξε ο Ρώσος αντιστράτηγος, σύμφωνα με το Tass.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανακοίνωσαν το Σάββατο (3/9/2022): «Το επίκεντρο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πεντάγωνο δεν έχει καμία σχέση με τα τρέχοντα προβλήματα της δημόσιας υγείας της Ουκρανίας, δηλαδή για κοινωνικά σημαντικές ασθένειες, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η φυματίωση και το AIDS.
Τα στοιχεία από τα εργαστήρια δείχνουν ενδιαφέρον για μια εντελώς διαφορετική σειρά, δηλαδή τη χολέρα, την τουλαραιμία, την πανώλη, τον αιμορραγικό πυρετό Κονγκό-Κριμαίας και τους ιούς Hanta.
Αυτά τα παθογόνα μελετήθηκαν στο πλαίσιο των λεγόμενων ουκρανικών εργαστηρίων U-P και Tap».
Σύμφωνα με τον Kirillov, οι στρατιωτικοί βιολόγοι των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να μελετήσουν αυτά τα παθογόνα, καθώς έχουν φυσικές εστίες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, ενώ η χρήση τους μπορεί να συγκαλυφθεί.

Βιολογικά όπλα δοκιμάστηκαν σε ανθρώπους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει ότι «εθελοντές» μπορεί να έχουν να μολυνθεί από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Κονγκό-Κριμαίας, τους χανταϊούς και το παθογόνο της λεπτοσπείρωσης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Ουκρανίας, υποστράτηγος Igor Kirillov, αρχηγός των Δυνάμεων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Δεν αποκλείουμε ότι το επίσημο πρόγραμμα αυτής της έρευνας είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Στην πράξη, ''εθελοντές'' μολύνθηκαν από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Κονγκό-Κριμαίας, τους χανταϊούς και τη λεπτοσπείρωση», είπε ο Kirillov.
Ο στρατηγός εξήγησε ότι οι μάρτυρες, που ανακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής έρευνας που διεξήγαγε η Ρωσία, επιβεβαίωσαν τα γεγονότα των δοκιμών σε στρατιωτικό προσωπικό και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες Ουκρανών πολιτών.

Η αποτυχημένη αντεπίθεση

Την ίδια ώρα Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, πως η αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση στην Kherson είναι επιζήμια για τη συνέχιση της ύπαρξης της ίδιας της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σχεδίασε την ουκρανική αντεπίθεση στην περιφέρεια Kherson αποκλειστικά για να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση στους «Δυτικούς» ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να πραγματοποιήσουν μια αποτελεσματική αντεπίθεση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) Vitaly Kiselyov υποστήριξε ότι η εμπλοκή των ουκρανικών δυνάμεων στην αντεπίθεση ήταν «μαζική αυτοκτονία» και υπέστη υψηλές απώλειες.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko
σημείωσε δε πως τα εσωτερικά προβλήματα των Ουκρανών θα οδηγήσουν σε σύντομο τερματισμό της σύγκρουσης.

Απώλεσαν 94 άρματα μάχης σε τρεις μέρες

Κατά τη διάρκεια της ανεπιτυχούς επίθεσης των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Kherson οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν μεγάλες απώλειες, έχοντας χάσει τρία τάγματα αρμάτων μάχης μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, αναφέρει δημοσίευμα Avia.pro.
Στο πλαίσιο της έντονης έλλειψης στρατιωτικού εξοπλισμού, τέτοιες απώλειες είναι κολοσσιαίες για το Κίεβο.
Για την περίοδο από 30 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου, οι συνολικές απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έφτασαν τα 94 άρματα μάχης, που ισοδυναμούν με τρία τάγματα αρμάτων μάχης.
Οι τεράστιες απώλειες ανάγκασαν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να σταματήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις για να αποφύγουν ακόμη περισσότερες σε περίπτωση αντεπιτιθέμενων ενεργειών του ρωσικού στρατού.
Η απώλεια τριών ταγμάτων αρμάτων μάχης είναι μακράν μια από τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν υποστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσε επίσης να καταστραφεί, και επομένως οι πραγματικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών, θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες.
Το Κίεβο δεν σχολιάζει επίσημα τις απώλειες σχεδόν εκατό τανκς και περίπου 2.000 στρατιωτικών κατά την αποτυχημένη επίθεση.

Βασικά σημεία

Η αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση εξασθένησε τον ουκρανικό στρατό

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι διεξάγονται μάχες θέσης σε απροσδιόριστες περιοχές της Kherson και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν ρωσικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC), κόμβους επιμελητείας και προσπάθειες ενίσχυσης σε όλη τη νότια και κεντρική περιφέρεια.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις νότια και βορειοανατολικά του Bakhmut και κατά μήκος των δυτικών και βόρειων προαστίων της πόλης του Donetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να στοχεύουν τις ουκρανικές περιοχές κατά μήκος των GLOC και ενδέχεται να ενισχύουν τον Νότιο Άξονα ανακατανέμοντας εξοπλισμό από ρωσικές πίσω περιοχές στο Donbass και την Κριμαία.

Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία μπορεί να αποσύρει επιπλέον 300.000-350.000 στρατιωτικούς από μονάδες υποστήριξης στη Ρωσία, τη Συρία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν, το Nagorno Karabakh, και το Καζακστάν.
1_49.png

Kherson

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι μάχες θέσης συνεχίστηκαν σε απροσδιόριστες περιοχές της Kherson, αλλά τήρησαν επιχειρησιακή σιωπή για την πρόοδο της ουκρανικής αντεπίθεσης στις 2 Σεπτεμβρίου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια ανεπιτυχή χερσαία επίθεση προς την κατεύθυνση του Potomkyne (ακριβώς νότια των συνόρων της περιφέρειας Kherson-Dnipropetrovsk), και συγκεκριμένα εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη Khreshchenivka στη Kherson.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν τα ουκρανικά στρατεύματα στην Petrivka, επιβεβαιώνοντας ενδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα εισήλθαν στην Petrivka.
Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε και το Σάββατο (3/9/2022) τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka και το χωριό Kazatskoye στην Kherson, προκαλώντας ζημιές και καταστροφές, δήλωσε στο TASS ο Vladimir Leontyev, επικεφαλής της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της περιοχής.
«Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αυτή τη στιγμή. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Kakhovka και το Kazatskoye (έχουν βομβαρδιστεί).
Οι δρόμοι και οι υποδομές συνεχίζουν να καταστρέφονται από επιθέσεις με ρουκέτες. Δεν υπάρχουν θύματα», είπε ο Leontyev στο Tass.
Από τις 28 Αυγούστου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν αρκετούς οικισμούς στην περιοχή Kherson, όπου καταστράφηκαν σχολεία και κοινωνικές υποδομές και υπέστησαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών.
Νωρίτερα οι κατοικημένες γειτονιές της Kherson επλήγησαν από πυραυλική επίθεση, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
2_43.png

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη επίγεια επίθεση κατά μήκος του άξονα Izyum-Slovyansk ή προς το Siversk στις 2 Σεπτεμβρίου και συνέχισαν τους συνήθεις βομβαρδισμούς σε αυτές τις περιοχές.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις νότια και βορειοανατολικά του Bakhmut στις 2 Σεπτεμβρίου. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τη Vesela Dolyna (5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Bakhmut) και ότι οι τσετσενικές μονάδες πραγματοποίησαν επιθέσεις γύρω από το Zaitseve και το Mayorsk, και τα δύο περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut στα περίχωρα της Horlivka.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν επίσης χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά του Bakhmut στην περιοχή Soledar-Bakhmutske.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι μαχητές της Ομάδας Wagner και μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και του Luhansk (DNR και LNR) δραστηριοποιούνται στα βορειοανατολικά και νότια του Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος των βόρειων και δυτικών προαστίων της πόλης του Donetsk στις 2 Σεπτεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το Opytne, το Pervomaiske και το Nevelske, όλα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα βορειοδυτικά προάστια της πόλης Donetsk.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του 11ου συντάγματος DNR, χρησιμοποιούν θέσεις που κατέλαβαν πρόσφατα στο Pisky για να ωθήσουν δυτικά της πόλης του Donetsk και να δημιουργήσουν οχυρά γύρω από το Pervomaiske.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν επίσης τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Avdiivka-Krasnohorivka, περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια από τα περίχωρα της πόλης του Donetsk.

4_27.png3_44.png


Νότια Ουκρανία


Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν περιοχές κατά μήκος των ουκρανικών επίγειων γραμμών επικοινωνίας (GLOCS) στις περιφέρειες Mykolaiv και Odesa στις 2 Σεπτεμβρίου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αρκετούς οικισμούς που κατευθύνονταν προς το Kryvyi Rih, συμπεριλαμβανομένου του Bashtanka (κοντά στο N11 GLOC), Berenezhuvate (στον αυτοκινητόδρομο R81) και Dobre (στον αυτοκινητόδρομο T1509).
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν πως οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην πόλη του Mykolaiv και σε περιοχές βορειοανατολικά της πόλης.
Ο εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας της Οδησσού Serhiy Bratchuk ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη της Οδησσού με πυραύλους cruise Onyx στις 2 Σεπτεμβρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις δυτικά της Hulyaipole και συνέχισαν τους συνήθεις βομβαρδισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής στη δυτική περιφέρεια Zaporozhye στις 2 Σεπτεμβρίου.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές αντιαρματικές νάρκες σταμάτησαν μια ουκρανική προέλαση κοντά στο Orikhiv (στη διασταύρωση των αυτοκινητόδρομων T0408, T0803, T0812 και T0815) σε απροσδιόριστη ημερομηνία.
5_17.png
Μια διαφορετική ρωσική πηγή δημοσίευσε πλάνα από ένα ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού που εκρήγνυται μετά από οδήγηση πάνω από μια ουκρανική νάρκη στην κατεύθυνση Zaporozhye σε απροσδιόριστη ημερομηνία.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ανακατανέμουν στρατιωτικά μέσα από τις πίσω περιοχές στον Νότιο Άξονα.
Ο Ουκρανός σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης Petro Andryushchenko ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν 10 άρματα μάχης μέσω της Μαριούπολης προς το Μπερντιάνσκ και σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει την κίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού δυτικά από την Περιφέρεια του Donetsk, μέσω της Μαριούπολης και προς το Μπερντιάνσκ τις τελευταίες ημέρες.
6_6.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης