Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλικό ναυάγιο... Η σύγκρουση στην Ουκρανία έβαλε τέλος στο όνειρο του Macron για ευρωπαϊκή άμυνα

Γαλλικό ναυάγιο... Η σύγκρουση στην Ουκρανία έβαλε τέλος στο όνειρο του Macron για ευρωπαϊκή άμυνα
Λίγο μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Emmanuel Macron ανακοίνωσε ότι «η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να κάνει ένα νέο βήμα» - προς τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ, αλλά έξι μήνες αργότερα, «είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να λειτουργήσει » γράφει ο ερευνητής στο Ινστιτούτο στην Daily Telegraph Στρατηγικές Σπουδές του Κολεγίου Πολέμου Στρατού των ΗΠΑ Azim Ibrahim

Η σύγκρουση στην Ουκρανία απέδειξε τη ματαιότητα των προτάσεων του Macron για τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ, δήλωσε ο Azim Ibrahim, ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Κολέγιο Πολέμου Στρατού των ΗΠΑ.
Όπως γράφει αρθρογράφος στην Daily Telegraph, η τρέχουσα κατάσταση έχει καταστήσει σαφές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ότι οι εταίροι τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν σκοπεύουν καθόλου να τις προστατεύσουν σε περίπτωση επίθεσης από Ρωσία.
Λίγο μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Emmanuel Macron ανακοίνωσε ότι «η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να κάνει ένα νέο βήμα» - προς τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ, αλλά έξι μήνες αργότερα, «είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να λειτουργήσει » γράφει ο ερευνητής στο Ινστιτούτο στην Daily Telegraph Στρατηγικές Σπουδές του Κολεγίου Πολέμου Στρατού των ΗΠΑ Azim Ibrahim.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, από την αρχή υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με την ιδέα του Macron.
Πρώτον, ο στρατός της ΕΕ δεν θα απολαμβάνει απαραίτητα την ίδια εμπιστοσύνη του λαού με τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις.
Δεύτερον, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί οποιαδήποτε ομοιότητα μιας ομόφωνης απόφασης που απαιτείται για την έναρξη επιθετικών επιχειρήσεων από 27 ανόμοιες χώρες με σαφή αλλά διαφορετική κατανόηση των εθνικών συμφερόντων.
Αλλά το πιο σημαντικό, η σύγκρουση στην Ουκρανία απέδειξε χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο στρατός της ΕΕ δεν θα λειτουργήσει ποτέ, γράφει ο συγγραφέας».
Γιατί; Επειδή οι χώρες της «νέας Ευρώπης», που εντάχθηκαν στο μπλοκ, γνωρίζουν τώρα ότι απλά δεν μπορούν να βασιστούν στους μεγαλύτερους εταίρους τους», λέει ο ειδικός.
Οι πολιτικοί της Εσθονίας και της Πολωνίας, κατά τη γνώμη του, συνειδητοποιούν γρήγορα ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία, «εκπληκτικά ελάχιστα ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης