Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας της έδωσαν επιπλέον έσοδα 93 δισ δολάρια

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας της έδωσαν επιπλέον έσοδα 93 δισ δολάρια
Στην παγκόσμια αγορά του LNG αναμένεται να στραφεί η Ευρώπη για να αντικαταστήσει τις ροές φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τη ροή του φυσικού αερίου ζητώντας την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί φέρνει νωρίτερα τον Χειμώνα στην Ευρώπη.
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov έβαλαν σε τροχιά …απογείωσης την τιμή του φυσικού αερίου.
Από το ενδοσυνεδριακα χαμηλό των 202 ευρώ ανα MWh εκτοξεύτηκε στα 283 ευρώ για να υποχωρήσει εκ νέου προς την περιοχή των 260 ευρώ.
Η διακοπή ροής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών του Φ/Α ενώ να σημειωθεί οι σχετικές κυρώσεις έχουν συμβάλλει στην οικονομική άνοδο της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ κ Κωστή Σταμπολή οι κυρώσεις πλήττουν πολύ περισσότερο την Ευρώπη παρά την Ρωσία η οποία, αν και με ελαφρώς μικρότερες σε όγκο εξαγωγές, φαίνεται ότι λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών να αποκομίζει εφέτος περισσότερα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπολογίζονται στα 337 δισ δολαρίων, από ότι πέρυσι που έφθασαν τα 244 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, αυξημένα κατά 93 δισ δολάρια.
Σύμφωνα με αναλυτές ο αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει ποσότητες 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως υποθαλάσσια από την Βαλτική Θάλασσα με τον αγωγό να παρέχει στην Ευρώπη τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 284.591 MWh ανά ώρα ενώ η πλήρης διακοπή φυσικού αερίου θα φέρει το σκοτάδι στην Ευρώπη.

Το φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γηραιά Ήπειρο όταν το φυσικό αέριο
καλύπτει σήμερα περί το 24% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ και ένα εξ ίσου υψηλό ποσοστό στην ηλεκτροπαραγωγή που υπολογίζεται στο 20,6% .
Υπό αυτή την έννοια το φυσικό αέριο θεωρείται στρατηγικό καύσιμο και αποτελεί βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος.

Ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν σχετικά μεγάλη εξάρτηση που φθάνει στο 39% και 43% αντίστοιχα ενώ άλλες όπως η Ελλάδα και η Γερμανία μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική στα 19% και 25% αντίστοιχα.
Η δε μεγάλη συμβολή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή -που στην περίπτωση της Ελλάδας φτάνει το 41% βάσει στοιχείων των τελευταίων 18 μηνών - επηρεάζει άμεσα την διαμόρφωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πως φτάνει η κρίση στην Ελλάδα

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στέλνει σαφές μήνυμα προς την εγχώρια βιομηχανία και προετοιμάζει για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Οι μονάδες που χρησιμοποιούν υψηλή τάση καταναλώνουν ανά μήνα 600.000 MWh που αντιστοιχούν στο 13% της συνολικής κατανάλωσης. Τα νοικοκυριά είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αφού κατευθύνονται σε αυτά 3.245.000 MWh.
Στη μέση τάση εντάσσονται μικρότερες βιομηχανικές μονάδες αλλά και καταστήματα με υψηλές καταναλώσεις. Οι μηνιαίες καταναλώσεις της κατηγορίας ανέρχονται σε 993.000 MWh. Η κυβέρνηση επιλέγει να περιορίσει τη βιομηχανία παρά τα νοικοκυριά ως το μεγαλύτερο καταναλωτή της χώρας όταν μάλιστα τα επιδοτεί χωρίς να βάζει όρια στην κατανάλωση ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης