Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση - Έρχεται έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση - Έρχεται έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή συνδέονται με την τιμή του φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το οποίο η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, Ursula von der Leyen, περιέγραψε ως «αστρονομικοί λογαριασμοί ρεύματος».
Οι προγραμματισμένες εισφορές, οι οποίες θα συζητηθούν από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, θα στοχεύουν τόσο τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων όσο και τους παραγωγούς ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που έχουν αποκομίσει «ουρκανοκατέβατα» κέρδη χάρη στις τεχνητά διογκωμένες τιμές.
Οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να διοχετεύσουν τα έσοδα σε ευάλωτους καταναλωτές και νοικοκυριά.
Οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν εκτοξευθεί επειδή συνδέονται με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται είτε με φυσικό αέριο είτε με άλλα μέσα.
Ειδικότερα, είναι περίπου 12 φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο.
Η Von der Leyen είπε ότι οι εθνικές εισφορές θα συνοδεύονται από μέτρα για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, περιορίζοντας τη ζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες θα συνεργαστούν με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επαρκή ρευστότητα, είπε. 
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Επιτροπής θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων.
Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της ΕΕ προσβλέπουν στις κυβερνήσεις να τις βοηθήσουν για εξασφαλίσεις καθώς αυξάνεται η αστάθεια.
Υπενθυμίζεται πως τα σχέδια της Κομισιόν συνοδεύονται από προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, με σκοπό τον περιορισμό των κερδών του προέδρου Vladimir Putin λόγω του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας. 

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει ότι «βρισκόμαστε σε μία παράδοξη κατάσταση: οι εταιρείες ενέργειας έχουν μη αναμενόμενα υψηλά έσοδα που είναι εντελώς άσχετα στα κόστη τους ή τις επενδύσεις.
Και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αστρονομικούς λογαριασμούς.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία.
Προσωρινά, θα προτείνουμε να διοχετεύσουμε τα μη αναμενόμενα έσοδα, τα οποία οι εταιρείες ενέργειας δεν είχαν ονειρευτεί, σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτό θα διαβεβαιώσει ότι ο κόσμος μπορεί να ωφεληθεί πιο γρήγορα και ξεκάθαρα από τις τεράστιες επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες, καθαρές και εγχώριες.
Την ίδια ώρα, αναμένουμε τον ενεργειακό τομέα να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή του επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας».
Προσέθεσε ότι «το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών είναι τώρα 9% κάτω από τις εισαγωγές μας φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Πέρυσι ήταν 41%.
Ένα όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών είναι απαραίτητο για να περιοριστούν τα έσοδα του Putin για να χρηματοδοτεί τoν φρικτό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Είναι σχεδόν αδύνατον για τη Ρωσία να βρει νέους πελάτες για το φυσικό αέριο μέσω αγωγών βραχυπρόθεσμα».
Τέλος, η Ursula von der Leyen αναφέρει ότι «οι εταιρείες ενέργειάς μας είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν τα φώτα ανοιχτά, τα σπίτια ζεστά και η οικονομία σε λειτουργία.
Ορισμένοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όντας αντιμέτωποι με την αστάθεια της αγοράς που χειραγωγεί ο Putin.
Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητά τους. Θα δείξουμε μέγιστη ευελιξία και ταχύτητα στη διευκόλυνση της προσωρινής υποστήριξης των κρατών μελών για αυτές τις κρίσιμες εταιρείες».

«Ένα κυνικό παιχνίδι του Putin» 

«Πρόκειται για ένα κυνικό παιχνίδι του Putin και για εμάς είναι ένα τεστ ενότητας και αλληλεγγύης.
Οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι» τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen με δηλώσεις της σε πολύ μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, σημειώνει ότι «ο Putin χειραγωγεί τις ενεργειακές αγορές μας και χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η τελευταία μάσκα έπεσε με το τελευταίο του πρόσχημα να διακόψει τις παραδόσεις μέσω του Nordstream1.
Οι πολιτικές μας να διαφοροποιηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ξεπληρώνονται.
Η Νορβηγία για παράδειγμα παραδίδει περισσότερο αέριο στην ΕΕ μέχρι τώρα από ότι η Ρωσία.
Εκτός αυτού, οι Ευρωπαίοι αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Τα επίπεδα αποθήκευσης γεμίζουν γρηγορότερα από ότι είχε σχεδιαστεί.
Είμαστε προετοιμασμένοι».
Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
«Χρειάζεται να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια με έξυπνο τρόπο. Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Θα εργαστούμε λοιπόν με τα κράτη μέλη για να στρέψουμε όσο περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, κάποιες αυτοματοποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες θα μπορούσαν να στραφούν προς τα Σαββατοκύριακα ή τις νύχτες» υπογραμμίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης