Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύβος ερρίφθη: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσπασης της Ernst & Young σε ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία

Κύβος ερρίφθη: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσπασης της Ernst & Young σε ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία
Δόθηκε το πράσινο φως για διάσπαση της Ernst & Υoung...

Eνέκριναν, εντέλει, το πολυσυζητημένο σχέδιο διάσπασης της Εrnst & Young σε δύο εταιρείες, μια ελεγκτική και μια συμβουλευτική, τα ανώτατα στελέχη της.
Σε επόμενο στάδιο, η πρόταση διάλυσης θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία και να λάβει το πράσινο φως από 13.000 εταίρους.
Η απόφαση αυτή, η οποία θα αναδιαμορφώσει όλο τον λογιστικό κλάδο, ελήφθη έπειτα από ένα καλοκαίρι καθυστερήσεων και εσωτερικών διαφωνιών.
Σημειώνεται πως η EY στοχεύει να εισαγάγει στο χρηματιστήριο το συμβουλευτικό βραχίονα στα τέλη του επόμενου έτους. 
Όπως και οι αντίπαλοί της μεταξύ των Big Four — Deloitte, KPMG και PwC — η EY έχει ένα δίκτυο εθνικών εταιρειών-μελών σε περίπου 150 χώρες.
Οι ηγέτες των 15 μεγαλύτερων μελών της EY, που αντιπροσωπεύουν το 80% εσόδων 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ομονόησαν, δήλωσε ο Carmine Di Sibio, παγκόσμιος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EY.
Οι ηγέτες της εταιρείας, που απασχολεί περί τα 312.000 άτομα, στοιχηματίζουν ότι τόσο ο ελεγκτικός όσο και ο συμβουλευτικός βραχίονας μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα ως ξεχωριστές επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμούς από conflicts συμφερόντων, που εμποδίζουν τους συμβούλους να συνεργάζονται με πελάτες οι οποίοι ελέγχονται.
«Ο διαχωρισμός θα προσφέρει στους πελάτες περισσότερες επιλογές» είπε ο Di Sibio. 

Το σχέδιο…

Σύμφωνα με το σχέδιο, η επιχείρηση της EY που αφορά τον έλεγχο, με έσοδα 18 δισεκ. δολ., θα διατηρήσει την υπάρχουσα εταιρική δομή.
Ο συμβουλευτικός βραχίονας θα δημιουργηθεί εκ νέου και θα αναπτυχθεί αυτονόμως, με ποσοστό στο ύψος του 15% να πωλείται σε εξωτερικούς επενδυτές.
Το σχέδιο της EY προϋποθέτει επιθετική αύξηση εσόδων και για τις δύο επιχειρήσεις — έως και +7% ετησίως στην ελεγκτική επιχείρηση και ως +18% τον συμβουλευτικό κλάδο.
Ως εκ τούτου, οι ανά τον κόσμο εταίροι είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με πρώην συναδέλφους τους μετά τη διάσπαση, καθώς η ελεγκτική θα διατηρήσει ορισμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και η ανάπτυξή της θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον όγκο των συμβουλευτικών της δραστηριοτήτων.
Οι partners της EY, στους οποίους έχουν υποσχεθεί μεγάλα bonus εάν εντέλει συμβεί η διάσπαση, θα κληθούν να ψηφίσουν ανά χώρα για το αν θα στηρίξουν τη συμφωνία στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου πριν από την τελική ψηφοφορία του παγκόσμιου συμβουλίου της εταιρείας και την επικύρωση από τη συμβούλιο διακυβέρνησης.  
Ωστόσο, ο Di Sibio δεν σχολίασε εάν ήταν σίγουρος ότι θα κερδίσει την υποστήριξη των εταίρων.
Οι ηγέτες [μας] δεν θα το έβαζαν μπροστά ως θέμα αν δεν πιστεύαμε ότι αυτό είναι το σωστό», είπε.
Τα μέλη των νέων επιχειρήσεων θα υπόκεινται σε ρήτρα μη ανταγωνισμού.
«Ακόμα συζητάμε το χρονοδιάγραμμα – πιθανώς θα χρειαστούν τρία χρόνια», είπε ο Di Sibio.
Σε ό,τι αφορά την επωνυμία, η ελεγκτική εταιρεία πρόκειται να διατηρήσει την επωνυμία EY, ενώ η συμβουλευτική επιχείρηση θα λάβει νέο όνομα.
Πάντως, αν προχωρήσει, η διάσπαση θα αποφέρει απροσδόκητα κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στους εταίρους.
Οι εταίροι που σχετίζονται με τον συμβουλευτικό κλάδο θα λάβουν ποσοστό 75% επί της συμβουλευτικής δραστηριότητας, αξίας από επτά έως εννέα φορές του ετήσιου μισθού τους, ανάλογα με την τελική αποτίμηση της εταιρείας.
Ωστόσο, οι μετοχές θα απονεμηθούν σε διάστημα πέντε ετών, κάτι που ουσιαστικά συνδέει τις οικονομικές περιουσίες των εταίρων με την επιτυχία του νέου εγχειρήματος.
Εν τω μεταξύ, τα κέρδη των συνεργατών στη νέα εταιρεία θα μειωθούν σημαντικά και θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης