Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zaporizhzhia: Μπλακ άουτ στο Enerhodar λόγω βομβαρδισμών - Νέος συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό

Zaporizhzhia: Μπλακ άουτ στο Enerhodar λόγω βομβαρδισμών - Νέος συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό
Η Ουκρανία έχει καλέσει τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε σήμερα 9/9 ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Enerhodar, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.
Λόγω των βομβαρδισμών, έχει προκληθεί μπλακ-άουτ στο Enerhodar, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη ζώνη αυτή».
«Δεδομένης της έντασης των αδιάκοπων βομβαρδισμών, είναι ελάχιστα πιθανό να αποκατασταθεί με αξιόπιστο τρόπο η τροφοδοσία» του πυρηνικού σταθμού, συνέχισε. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ουκρανική εταιρεία Energoatom «εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον μοναδικό αντιδραστήρα που λειτουργεί» και ο οποίος παράγει την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα συστήματα του σταθμού θα πρέπει να στηριχθούν στις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες.
Επιπλέον, λόγω των «δραματικών συνθηκών που βιώνουν οι κάτοικοι του Ενερχοντάρ», μπορεί να μην είναι διαθέσιμο στο εξής το αναγκαίο προσωπικό για τη διατήρηση της ασφάλειας της μονάδας.
«Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και θα επιτραπεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Enerhodar και στον πυρηνικό σταθμό», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία έχει καλέσει τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.
Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.
«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia ….και τους λέω εκκενώστε!
Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία»,δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης