Τελευταία Νέα
Διεθνή

Metsola (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο): H Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι πλήρης όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη

Metsola (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο): H Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι πλήρης όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη
Η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι πλήρης, όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ανέφερε από την Κύπρο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.
Σχετικά Άρθρα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται αλληλέγγυο με την Κύπρο.
Η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι πλήρης, όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ανέφερε από την Κύπρο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.
Μετά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, η κα Metsola δήλωσε ότι χρειάζεται να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια Κύπρος μπορεί να υπάρχει, ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, με μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ένα κράτος, είπε, που όλοι οι κάτοικοί του είναι πολίτες της Ε.Ε..
Σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε την ενέργεια μας για το θέμα των διαπραγματεύσεων, η κα Metsola είπε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ενώ οι προκλητικές ενέργειες, όπως στην Αμμόχωστο, που έχουν καταδικαστεί επανειλημμένως από την ΕΕ, διακυβεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Εξήρε επίσης, τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Metsola είπε ότι οι χώρες εκείνες που φιλοδοξούν να καταστούν μέλη της Ε.Ε., όχι μόνο πρέπει να σταθούν υπέρ των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία, αλλά και να τις εφαρμόσουν και να μην επιτρέπουν την παραβίασή τους.
Ερωτηθείσα για το θέμα της Αμμοχώστου και των τουρκικών παραβιάσεων, η κα Metsola είπε ότι η πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί σύμβολο για το Κυπριακό και αντιπροσωπεύει τις προοπτικές για μια ειρηνική λύση, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας διακυβεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, για μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και επεσήμανε ότι υποστηρίζει τη γρήγορη επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή τη θέση, είπε.
Σημείωσε επίσης, ότι «το να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε χώρα τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη για γεωπολιτικά παιχνίδια, αυτό δεν είναι αποδεκτό πουθενά στην Ευρώπη».
Τέλος, ερωτηθείσα αν η Ε.Ε. θα εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας φυσικού αερίου από την Κύπρο, υπό το φως και των νέων ανακαλύψεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η κα Metsola είπε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο για την ΕΕ, στην αναζήτηση πηγών ενέργειας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης