Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (ΕΚΤ): Σε τεντωμένο σκοινί η ΕΚΤ μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων - Πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματα

Centeno (ΕΚΤ): Σε τεντωμένο σκοινί η ΕΚΤ μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων - Πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει προσεκτικά επόμενα βήματα μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά στις προσεχείς συνεδριάσεις της, αφού σηματοδότησε την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ρεκόρ με μια τεράστια αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Mario Centeno.
Ενώ η απόφαση για επιτάχυνση των αυξήσεων ήταν "πολύ σημαντική", οι αξιωματούχοι πρέπει "να παραμείνουν προβλέψιμοι και να ενεργούν στο περιθώριο με όσο το δυνατόν μικρότερα βήματα", δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στην Πράγα.

"Το χειρότερο σενάριο για έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής είναι να τον βλέπουμε να πηγαινοέρχεται στις αποφάσεις και να κυνηγάει τα δεδομένα", είπε.

Ο Centeno μίλησε μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά μια ιστορική τιμή 75 μονάδων βάσης -αντίστοιχη με την επείγουσα προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να πατάξει την άνοδο των τιμών.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού στις επόμενες συνεδριάσεις, χωρίς να διευκρινίσουν κατά πόσο.
Ενώ ο Centeno -ένα από τα πιο ήπια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου- αρνήθηκε να αποκαλύψει την προτίμησή του, τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο περιέγραψε την απόφαση της Πέμπτης ως "εμπροσθοβαρή".
"Σημαίνει ότι ενεργούμε ταχύτερα από ό,τι προβλέπαμε τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο", είπε.
"Αυτό δεν σημαίνει ότι μετακινούμε το τελικό σημείο προς τα πάνω".

Το ανώτατο σημείο του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, γνωστό ως τελικό επιτόκιο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθώς οι αξιωματούχοι υιοθετούν μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση για τα επιτόκια, εν όψει των τεράστιων αβεβαιοτήτων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά για τον Centeno, η περιγραφή των πρόσφατων κινήσεων ως "εμπροσθοβαρής" υποδηλώνει ότι τα επόμενα βήματα θα είναι μικρότερα εάν το τελικό επιτόκιο δεν κινηθεί υψηλότερα, ακόμη και αν άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανοιχτά σε μια δεύτερη αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο.
Χωρίς περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την κορύφωση του κύκλου, θεωρεί πρόωρο να συζητήσει τη μείωση των ομολόγων ύψους 5 τρισ. ευρώ (5 τρισ. δολαρίων) που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων -- πρώτα για να αποτρέψει τους κινδύνους αποπληθωρισμού και στη συνέχεια για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ορισμένοι συνάδελφοί του έχουν παροτρύνει να διεξαχθεί φέτος συζήτηση για το πότε και πώς θα ξεφορτωθούν αυτούς τους τίτλους - μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.
"Τα επιτόκια πολιτικής είναι σαφώς το καλύτερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση", δήλωσε ο Centeno.

Παρά την επιφυλακτικότητά του, και αφού μάλιστα πρόσφατα προειδοποίησε για τις υπερβολικά γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων, χαρακτήρισε την ασυνήθιστα μεγάλη κίνηση της Πέμπτης "το σωστό μήνυμα που πρέπει να σταλεί", αποδεικνύοντας την πρόθεση της ΕΚΤ για πληθωρισμό στις κυβερνήσεις και τους εργαζόμενους.

Η δημοσιονομική πολιτική ή οι υπερβολικές μισθολογικές ρυθμίσεις δεν θα πρέπει να υπονομεύουν αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με τον Centeno, έναν εκπαιδευμένο οικονομολόγο της εργασίας.
Για να διατηρηθούν οι ευνοϊκές τάσεις απασχόλησης στην Ευρώπη -το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη είναι στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ του 6,6%- "οι μισθοί δεν μπορούν να αυξηθούν πάνω από αυτό που μπορεί να πληρώσει η αγορά", είπε.
Η απόφαση αυτής της εβδομάδας κάνει "όλους τους συμμετέχοντες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε", είπε. "Θα ήθελα πραγματικά να παροτρύνω τους συμμετέχοντες στην αγορά εργασίας να μην είναι πολύ πληθωρικοί".


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης