Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kneissl (Αυστρία): Τραγική η κατάσταση στην ΕΕ λόγω ενεργειακής κρίσης – Υπεύθυνοι για το δράμα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί

Kneissl (Αυστρία): Τραγική η κατάσταση στην ΕΕ λόγω ενεργειακής κρίσης – Υπεύθυνοι για το δράμα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί
Η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται ραγδαία, προειδοποιεί η Αυστριακή πρώην υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη έχει ήδη πυροδοτήσει διαμαρτυρίες και η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl σε συνέντευξή της στο Tass.
«Οι διαμαρτυρίες είναι ήδη εν μέρει εκεί», παρατήρησε, αναφερόμενη στον πιθανό αντίκτυπο της πετρελαϊκής κρίσης στην πολιτική κατάσταση της Ευρώπης.
«Συχνά λέω - υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του πότε οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι και πότε είναι απελπισμένοι.
Όταν είναι θυμωμένοι, είναι έτοιμοι να αλλάξουν κάτι. Θα ψηφίσουν, για παράδειγμα, ένα νέο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Αλλά αν είναι απελπισμένοι, και αυτό είναι ξεκάθαρο, η κατάσταση είναι τραγική», είπε ο πρώην υπουργός.

Εμείς ευθυνόμαστε για την ενεργειακή κρίση

Η κρίση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε το 2021 και προκλήθηκε από ευρωπαίους πολιτικούς, δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.
Μιλώντας για τη σοβαρότητα της ενεργειακής κατάστασης της Ευρώπης, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να σκεφτόμαστε αποκλειστικά τον χειμώνα που πλησιάζει. Ακόμη και πριν από την κρίση του φυσικού αερίου, είχαμε μια κρίση στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τελευταίων 15-18 ετών απελευθέρωσης, που βιώνουμε από τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτό είναι γενικά κατάσταση που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει», εξήγησε.
Η Kneissl σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι πλέον μια παραδοσιακή αγορά προσφοράς και ζήτησης. Υπενθύμισε ότι μετά τον Απρίλιο του 2021, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 30-40%, και ότι η αύξηση έχει φτάσει πλέον στο 400%.
«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Υπάρχει ήδη μια κίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο - δεν είναι μέρος της ΕΕ, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί - όπου οι άνθρωποι απλώς αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, ακόμη και πριν από την κρίση φυσικού αερίου, είχαμε μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε.
«Συμβαίνει, μεταξύ άλλων, επειδή η Ευρώπη έχει επενδύσει ελάχιστα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο τα τελευταία χρόνια, αντ' αυτού εστιάζει σε άλλους τομείς. Η προσφορά μειώνεται, η ζήτηση παραμένει σταθερή και μετά την πανδημία, ακόμη και αυξάνεται», πρόσθεσε.

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις

Η Αυστρία συνεχίζει να υποστηρίζει όλες τις κυρώσεις λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά δεν θέλουν όλα τα κράτη να συμμετάσχουν στους περιορισμούς, δήλωσε η Kneissl.
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι πολλά κράτη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, «παζαρεύουν» εξαίρεση για τον εαυτό τους στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας,που επηρεάζει τον ενεργειακό εφοδιασμό.
«Είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν όλοι να συμμετάσχουν σε όλες τις κυρώσεις. Ωστόσο, η Αυστρία μέχρι στιγμής συνεχίζει να εντάσσεται σε όλους τους περιορισμούς», πρόσθεσε η Kneissl.
Σύμφωνα με αυτήν, η Βιέννη λαμβάνει αποφάσεις κυρώσεων σύμφωνα με την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ.
«Το περάσαμε ήδη το 2014, όπως και άλλες χώρες, με κυρώσεις στην Κίνα και, φυσικά, πάνω από χίλιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Όλες αυτές οι κυρώσεις είναι πρωτόγνωρες στην ιστορία, όχι μόνο στην Ευρώπη», πρόσθεσε η πρώην υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης