Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα για να αποτρέψει κινέζικη εισβολή στην Ταϊβάν - Υπό πίεση η ΕΕ για να ακολουθήσει

Οι ΗΠΑ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα για να αποτρέψει κινέζικη εισβολή στην Ταϊβάν - Υπό πίεση η ΕΕ για να ακολουθήσει
Η ιδέα της επιβολής κυρώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και έναν από τους μεγαλύτερους κρίκους της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας εγείρει ερωτηματικά ως προς το εφικτό του σχεδίου.
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορα σενάρια για ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Κίνας για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας εισβολής της στην Ταϊβάν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται διπλωματική πίεση από την Ταϊπέι να κάνει το ίδιο, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο Reuters.
Οι πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες όπου υπάρχει χωριστό λόμπι της Ταϊπέι είναι σε πρώιμο στάδιο.
Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, η βασική ιδέα είναι να επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα πέρα ​​από τους περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων μικροτσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη και που έχει επιβάλει ήδη η κυβέρνηση Biden.
Οι πηγές δεν παρείχαν λεπτομέρειες για το τι εξετάζεται, αλλά και μόνο η ιδέα της επιβολής κυρώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και έναν από τους μεγαλύτερους κρίκους της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας εγείρει ερωτηματικά ως προς το εφικτό του σχεδίου.
«Η πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Κίνα είναι μια πολύ πιο περίπλοκη άσκηση από τις κυρώσεις στη Ρωσία, δεδομένης της εκτεταμένης εμπλοκής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Nazak Nikakhtar, πρώην ανώτερος υπάλληλος του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι κομμάτι της κινέζικης επικράτειας και τον περασμένο μήνα εκτόξευσε πυραύλους και έστειλε πολεμικά πλοία στα θαλάσσια στενά της Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Nancy Pelosi.
Ο Κινέζος πρόεδρος Ji Jinping έχει δεσμευτεί να επανενώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα χωρίς να έχει αποκλείσει τη χρήση βίας.
Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές για ένα πιθανό πακέτο κυρώσεων κατά της Κίνας για να αποτρέψουν τον Xi από την απόπειρα εισβολής στην Ταϊβάν, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος από μια χώρα σε στενό συντονισμό με την Ουάσιγκτον.
Οι συνομιλίες για κυρώσεις στην Κίνα ξεκίνησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά έλαβαν νέα ώθηση μετά την αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη Pelosi ανέφεραν οι δύο πηγές.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι συζήτησε τα πρόσφατα πολεμικά παιχνίδια της Κίνας και τις «μεγάλες προκλήσεις» που θέτει η Κίνα για την Ταϊβάν και την περιοχή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους, αλλά δεν μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επίσης δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης