Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόλις 140 δισ. ευρώ στα κράτη - μέλη από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη - Κομισιόν: Τα υψηλότερα χρέη, νέα πραγματικότητα

Μόλις 140 δισ. ευρώ στα κράτη - μέλη από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη -  Κομισιόν: Τα υψηλότερα χρέη, νέα πραγματικότητα
Η πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Σχετικά Άρθρα

(upd) Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίζεται για ακόμα μία φορά η Κομισιόν συνεχίζοντας να... τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχει ξεσπάσει αφού η Ρωσία στέλνει με το... σταγονόμετρο, φυσικό αέριο στην Ευρώπη ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τη στιγμή που ο πληθωρισμός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο λόγω -κυρίως- της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, η ΕΕ δεν έχει καταλήξει σε ένα πακέτο μέτρων που θα ικανοποιεί όλα τα κράτη μέλη. Κι αυτό ενώ ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά.
Σήμερα λοιπόν η Ursula von der Leyen παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εκτιμώντας ότι το πακέτο μέτρων θα προσφέρει (μόλις) 140 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το πακέτο στήριξης

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση, ειδικά στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, απαιτείται στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνεται πλαφόν στην τιμή ενέργειας από τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου που παράγουν με φθηνότερο κόστος. «Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να μοιραστούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Γι’ αυτό και στο πακέτο περιλαμβάνεται και φορολόγηση εταιρειών όπως τα διυλιστήρια» επεσήμανε.
Η ίδια εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια task force προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου καθώς και ότι θα υπάρξει ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τιμή του φυσικού αερίου από το TTF.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα collateral, κινήσεις για να περιοριστεί η ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ενώ θα επιτραπεί υπό όρους η παροχή κρατικών εγγυήσεων.
«Το σημερινό σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι λειτουργικό. Πρέπει να αποκοπεί η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου και γι’ αυτό θα προωθηθεί μια ριζική μεταρρύθμιση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μήνυμα για εκτόξευση των κρατικών χρεών

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για την εκτόξευση των κρατικών χρεών, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε, μια νέα πραγματικότητα για υψηλότερου κρατικού χρέους».

Αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων

Την ίδια στιγμή, η Ursula von der Leyen ζήτησε και αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο απλοί, ώστε να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις με παράλληλη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι χώρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν.

«O Putin θα αποτύχει»

Την ίδια στιγμή, ο Ursula von der Leyen υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα μείνει στο πλευρό της Ουκρανίας και απευθυνόμενη στην σύζυγο του Volodymyr Zelensky, η οποία ήταν παρούσα στο ευρωκοινοβούλιο, τόνισε οτι οι Βρυξέλλες να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση των σχολείων της χώρας.
Όπως είπε ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια επίθεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και στις δημοκρατικές αξίες. «Πρόκειται για την απολυταρχία ενάντια στη δημοκρατία» υποστήριξε, η οποία εμφανίστηκε ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας.
«Με το απαραίτητο θάρρος και με την απαραίτητη αλληλεγγύη, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, θα αποτύχει και η Ουκρανία και η Ευρώπη θα επικρατήσουν» τόνισε.
«Η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί, με όπλα, με κεφάλαια και με κυρώσεις, τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Ως αποτέλεσμα η οικονομία της Ρωσίας είναι σε μηχανική υποστήριξη. Η βιομηχανία της Ρωσίας καταρρέει και είναι το Κρεμλίνο που ευθύνεται γι αυτό» υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν

Αναφερόμενη στις κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα, η Ursula von der Leyen υπογράμμισε πως «δεν θα φύγουν γιατί δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, ενώ το ίδιο ισχύει και για την οικονομική στήριξη που δίνουμε στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κονδύλια για την ανοικοδόμηση της χώρας».

«Ναι» στην πρόταση Macron

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η von der Leyen τάχθηκε υπέρ της πρότασης που έχει διατυπώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, για τη συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ένωσης, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν σχετικά άμεσα και κράτη που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως πλήρη μέλη της ΕΕ: Αυτά που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία, ενδεχομένως και η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η δημοκρατία δεν είναι εκτός μόδας, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί», τόνισε επίσης, επικαλούμενη τα λόγια του πρώην προέδρου της Ευρωβουλής, David Sassoli.

Το σχέδιο της Κομισιόν

Πιο αναλυτικά, στο σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνονται οι εξής προτάσεις:

1. Πλαφόν στα έσοδα

Στην ευρωπαϊκή αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή κόστους της τελευταίας πηγής ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ζήτησης -συχνά ένα σταθμός φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος- καθορίζει την τιμή που επιβάλλεται σε όλους τους διαχειριστές: η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτιναχθεί ακολουθώντας την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική), από τις οποίες απορρέουν υπερβάλλοντα κέρδη με την πώληση της παραγωγής του σε τιμή πολύ υψηλότερη του κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η Κομισιόν προτείνει τον καθορισμό του πλαφόν των 180 ευρώ/μεγαβατώρα. Η διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο των εισοδημάτων και της χονδρικής τιμής της αγοράς θα αποδίδεται στα κράτη της ΕΕ για να ανακατανεμηθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο άνθρακας και το μεθάνιο έχουν αποκλεισθεί από τον μηχανισμό αυτόν.

2. «Συμβολή» των ομίλων πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν «προσωρινή συμβολή αλληλεγγύης» από τους παραγωγούς και διανομείς φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, που εξασφαλίζουν γιγάντια κέρδη χάρη στην εκτόξευση των τιμών. «Αυτές οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν ένα δίκαιο μέρος, να καταβάλουν μία συμβολή στην κρίση», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμβολή αυτή θα ορισθεί στο 33% των υπερκερδών (κέρδη κατά 20% μεγαλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 2019-2020). Οι Βρυξέλλες φροντίζουν να μην κάνουν λόγο για «φόρο», διότι οποιοδήποτε φορολογικού χαρακτήρα μέτρο απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 27, μία διαδικασία πολύπλοκη και με ρίσκα σε σχέση με μία λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία.

3. Περιορισμός της ζήτησης στις ώρες αιχμής
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θέλει να ορίσει στα κράτη έναν δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος «κατά τουλάχιστον 5% στις καθορισμένες ώρες αιχμής κατά την διάρκεια των οποίων το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβότερο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αυτό θα επέτρεπε την μείωση κατά 3,8% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Κομισιόν καλεί επίσης τους 27 να μειώσουν την μηνιαία κατανάλωση κατά 10%, στόχος που θεωρείται ενδεικτικός.
Κάθε χώρα θα επιλέξει η ίδια τον τρόπο για να επιτύχει τον στόχο, για παράδειγμα «μέσω συστημάτων πλειστηριασμών» που θα προσφέρει χρηματικές αποζημιώσεις στις βιομηχανίες με αντάλλαγμα την μείωση της κατανάλωσής τους.

4. Υποστήριξη των παρόχων με έλλειψη ρευστότητας
Οι Βρυξέλλες θέλουν να υποστηρίξουν τους παρόχους ενέργειας που δοκιμάζονται από σοβαρή έλλειψη ρευστότητας λόγω της διακύμανσης των τιμών, με την άμβλυνση του ρυθμιστικού πλαισίου και με την θέσπιση μηχανισμών κατά της κερδοσκοπίας για τον περιορισμό των διακυμάνσεων των αγορών.

3. Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου;
Στις αρχικές προτάσεις, η Κομισιόν σχεδίαζε την επιβολή πλαφόν των τιμών με τις οποίες πληρώνεται η Ρωσία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να μειωθούν τα έσοδα του Κρεμλίνου, μία ιδέα προς την οποία είναι αντίθετες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που είναι ακόμη πολύ εξαρτημένες από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Αντίθετα, οι υπουργοί των 27 ζήτησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την μελέτη της πιθανότητας επιβολής πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, όποια και αν είναι η προέλευσή του, περιλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο η Ευρώπη πληρώνει σε τιμή πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ασία.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παραμείνει αρκετά ελκυστική αγορά για τους προμηθευτές του LNG, που μπορούν εύκολα να βρουν άλλους πελάτες αλλού, προειδοποίησε η Κομισιόν, η οποία τηρεί επιφυλακτική στάση ως προς αυτό το θέμα που διαιρεί τα κράτη μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης