Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχούν οι Γάλλοι για τις πυρηνικές μονάδες - «Προ των πυλών» νέο πλαφόν στην τιμή του ρεύματος

Ανησυχούν οι Γάλλοι για τις πυρηνικές μονάδες  - «Προ των πυλών» νέο πλαφόν στην τιμή του ρεύματος
Τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης και οι ανησυχίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Και η Γαλλία αναμένεται να προστεθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα θέσει ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας για το 2023, σε μία προσπάθεια αφενός να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, και αφετέρου να «ελαφρύνει» τον οικονομικό αντίκτυπο τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις βιομηχανίες.

Η ανακοίνωση του μέτρου

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει το μέτρο μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους Γάλλους μόνους για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση. Ωστόσο, είπε, ότι είναι θεμιτό ένα «μικρό μέρος» του αυξημένου ενεργειακού κόστους να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Τα νέα μέτρα είναι μια επέκταση στα τρέχοντα ανώτατα όρια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και ένα πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου που πρόκειται να λήξουν αυτόν τον χειμώνα.

Ανησυχίες για της πυρηνικές εγκαταστάσεις

Να σημειωθεί, ότι η Γαλλία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ως εκ τούτου, είναι λιγότερο εκτεθειμένη, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε μια διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης.

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Μεγάλος αριθμός διακοπών των αντιδραστήρων, έχει οδηγήσει την γαλλική πυρηνική ενέργεια σε χαμηλό 30 ετών, μιας και οι μισοί από τους κρατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF είναι προς το παρόν εκτός σύνδεσης λόγω προβλημάτων διάβρωσης και τακτικής συντήρησης, και οι ανησυχίες ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να επανέλθουν όλοι στο δίκτυο εγκαίρως για τον χειμώνα συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών της αγοράς.
Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου RTE δήλωσε, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ολικής διακοπής ρεύματος στη Γαλλία για την κρύα περίοδο, προσθέτοντας ότι ορισμένες διακοπές ρεύματος δεν μπορούν να αποκλειστούν κατά τη διάρκεια αιχμής της ζήτησης. «Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία θα πρέπει να βρίσκεται δομικά σε λιγότερο δύσκολη θέση», ανέφερε ωστόσο.
Ο επικεφαλής της EDF, Ζαν Μπερνάρ Λεβί δήλωσε σήμερα σε κοινοβουλευτική ακρόαση ότι οι εργασίες επισκευής στους αντιδραστήρες που επηρεάστηκαν από τη διάβρωση ήταν «καλά σε καλό δρόμο» και ότι ελπίζει να φτάσει περίπου τα ίδια επίπεδα πυρηνικής παραγωγής με τον περασμένο χειμώνα.

Τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης

Η Γαλλία περιόρισε την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας φέτος στο 4% μειώνοντας τους φόρους που συνήθως περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων και αναγκάζοντας την EDF να πουλάει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στους ανταγωνιστές σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις τιμές της αγοράς.
Η κυβέρνηση πρόσφερε επίσης επιδοτούμενη έκπτωση στις τιμές των καυσίμων αυτοκινήτων με κόστος 7,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος των μέτρων για την τιμή της ενέργειας στα 24 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το υπουργείο.
Το ανώτατο όριο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας βάθυνε την οικονομική κρίση της EDF, ωθώντας την κυβέρνηση, η οποία είχε ήδη μερίδιο 84%, να ξεκινήσει μια πλήρη κρατικοποίηση του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.
Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση πάγωσε τις τιμές των νοικοκυριών στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2021. Το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε το κόστος των μέτρων παρέμβασης στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το κράτος και 8 δισεκατομμύρια ευρώ για την EDF. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης