Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστηριώδης αύξηση θανάτων σε όλη την Ευρώπη – Τι συμβαίνει;

Μυστηριώδης αύξηση θανάτων σε όλη την Ευρώπη – Τι συμβαίνει;
Οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι από την αύξηση των θανάτων που καταγράφονται στην Ευρώπη

Ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση αυτή δεν συνδέεται άμεσα με τον κορωνοϊό.
Γνωστή ως «υπερβολική θνησιμότητα», οι άνθρωποι πεθαίνουν με ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Από τον Απρίλιο, το ποσοστό θνησιμότητας έχει αυξηθεί απότομα στην Ευρώπη κατά μέσο όρο 11%. Αυτό που προκαλεί σύγχυση στους ειδικούς είναι ότι αυτοί οι θάνατοι δεν σχετίζονται άμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με την de Volkskrant, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας, εκατοντάδες περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από ό,τι συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι από την άνοιξη καταγράφονται περίπου 5.000 περισσότεροι θάνατοι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες μπερδεύονται με τον λόγο, αλλά οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας αρνούνται να δημοσιοποιήσουν δεδομένα πίσω από την αιτία των θανάτων.
Κάποιοι επέκριναν αυτήν την προσέγγιση, με τη δημοφιλή Ολλανδή σχολιάστρια Eva Vlaardingerbroek να λέει ότι τα ζητήματα του απορρήτου της υγείας ανεστάλησαν καθολικά όταν η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει την κατάσταση εμβολιασμού όλων πριν αρχίσουν να μπαίνουν σε εστιατόρια και καταστήματα.

Γερμανία

Ωστόσο, οι υπερβολικοί θάνατοι είναι ακόμη χειρότεροι αλλού, με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt με τις μεγαλύτερες πωλήσεις να αναφέρει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραστική στην Ισπανία. Τον Ιούλιο του 2022, η Ισπανία κατέγραψε σχεδόν 10.000 περισσότερους θανάτους από τον ίδιο μήνα του 2019, ενώ στη Γερμανία, το αυξανόμενο ποσοστό θνησιμότητας δεν ήταν τόσο δραματικό, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Ισπανία

Σε κάποιο βαθμό, ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων στην Ισπανία μπορεί να οφείλεται σε μολύνσεις από κορωνοϊό, αλλά μόνο 1.872 θάνατοι αποδόθηκαν στον Covid-19 και ένας άλλος πέμπτος οφείλεται στις ακραίες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Carlos III. Ινστιτούτο Υγείας, το οποίο ειδικεύεται στην παρακολούθηση των ζημιών λόγω θερμότητας.
Ωστόσο, πολλοί από τους θανάτους δεν μπορούν να αποδοθούν, γεγονός που αναγνώρισε η ισπανική κυβέρνηση, η οποία διέταξε μια λεπτομερή έρευνα με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε έξι μήνες. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι ήδη σαφές ότι η έρευνα δεν πρέπει να επικεντρωθεί στον Covid-19 ή στη ζέστη.
«Ούτε ο Covid ούτε τα κύματα καύσωνα εξηγούν τι συμβαίνει εδώ», δήλωσε ο Salvador Peiró, επικεφαλής έρευνας στο Fundación de Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunidad Valenciana.
Ο Peiró λέει ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών είναι «ακατανόητος», κυρίως επειδή βλέπει πολλούς ηλικιωμένους και χρόνια άρρωστους μεταξύ των νεκρών. Παρά το γεγονός ότι αυτή η ομάδα ήταν πολύ εμβολιασμένη κατά μέσο όρο, εξακολουθούσαν να είναι τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον Covid-19.
«Πιστεύαμε ότι ο κορωνοϊός είχε ήδη κολλήσει τους πιο αδύναμους», είπε ο Peiró, αλλά τώρα αυτοί οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν με πολύ υψηλά ποσοστά.

Μεγάλη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία, έως και 1.000 περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, αλλά οι ειδικοί στον τομέα της υγείας εδώ, οι οποίοι είναι γνωστοί για την τεχνογνωσία τους στην ανάλυση δεδομένων υγείας, φέρονται να είναι πιο μακριά στον προσδιορισμό των αιτιών πίσω από τη σημαντική αύξηση των θανάτων.
Η βρετανική αρχή για τις εθνικές στατιστικές (ONS) δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του Covid-19 στην Αγγλία στην υγεία» στις αρχές Αυγούστου, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς. Οι συγγραφείς εξέτασαν πώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ανταποκρίθηκε στην πανδημία και διαπίστωσαν ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ των περιορισμών και του φόβου του Covid-19, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της διάγνωσης άλλων ασθενειών. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι είτε φοβόντουσαν πολύ να εξεταστούν σε ένα νοσοκομείο ή ο γιατρός τους, είτε λόγω της κρίσης στην υγειονομική περίθαλψη, δεν διαγνώστηκαν λόγω της προτεραιότητας των ασθενών με Covid-19.
Η έκθεση, η οποία εξέτασε το ποσοστό των διαγνώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσδιόρισε ότι έως και 141.000 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων, 26.000 εγκεφαλικών επεισοδίων και 60.000 περιπτώσεων διαβήτη δεν εντοπίστηκαν. Την ίδια στιγμή, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι υπήρξε δραματική αύξηση των ψυχικών ασθενειών και του αλκοολισμού.
Εάν τα ευρήματα της έκθεσης επαναληφθούν και αλλού, θα δείξει αδιάσειστα στοιχεία ότι τα lockdown από μόνα τους είχαν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και μπορεί να ευθύνονται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους σε όλη την Ευρώπη.
Όσον αφορά τη Γερμανία, 85.285 άνθρωποι πέθαναν μόνο τον Ιούλιο, που αντιπροσωπεύει αύξηση 12% σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό τον Ιούλιο για τα έτη 2018 έως 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Σε μια εβδομάδα του Ιουλίου, οι θάνατοι ήταν πάνω από 24 τοις εκατό υψηλότεροι.
Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι στατιστικολόγοι στη Γερμανία δεν μπορούν επίσης να αποδώσουν έναν λόγο πίσω από την ταχεία αύξηση των θανάτων, καθώς τα δεδομένα πίσω από τους θανάτους δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης