Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκάθαρη προειδοποίηση Ρωσίας σε ΗΠΑ: Εάν δώσετε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, είστε μέρος της σύγκρουσης

Ξεκάθαρη προειδοποίηση Ρωσίας σε ΗΠΑ: Εάν δώσετε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, είστε μέρος της σύγκρουσης
Κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία η προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για τα συστήματα HIMARS
Σχετικά Άρθρα
Τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός αναδιπλώνεται στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Kharkiv λόγω της αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζουν πως έχουν ανακαταλάβει εδάφη έκτασης 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Μόσχα σπεύδει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα – προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ όσον αφορά την ενδεχόμενη εξέλιξη του πολέμου και τη δραματική τροπή που αυτός μπορεί να πάρει.
Συγκεκριμένα, το ρωσικό ΥΠΕΞ διά στόματος της εκπροσώπου του Maria Zakharova προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην προμηθεύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς το Κίεβο, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως οι Αμερικάνοι θα περνούσαν την «κόκκινη γραμμή» και θα γίνονταν μέρος της σύγκρουσης, κάτι που εν πολλοίς θα σημάνει πως οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη θα βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Φόβοι για πλήγμα σε ρωσικό έδαφος

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται τη στιγμή που υπάρχει έντονη ανησυχία στο Κρεμλίνο πως οι Ουκρανοί στο πλαίσιο της αντεπίθεσης τους και προκειμένου να εκμεταλλευτούν το momentum που έχει δημιουργηθεί στο πεδίο της μάχης, ενδεχομένως να θελήσουν να επιφέρουν ένα εντυπωσιακό – είτε πραγματικό είτε συμβολικό - πλήγμα στη Ρωσία.
Όπως αναφέρεται κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι είτε μια επίθεση στη γέφυρα Κερτς που συνδέει οδικά την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία ή ακόμα και ένα «χτύπημα» στο ρωσικό έδαφος.
Αυτό για να συμβεί, σημαίνει πως η Δύση και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θα προμήθευαν τους Ουκρανούς και τα πυραυλικά συστήματα HIMARS με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 με 500 χιλιομέτρων από τη γραμμή του μετώπου.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν στο Κίεβο τέτοιου είδους πυραύλους.

Σκοτώνουν αμάχους

Την ίδια στιγμή η Zakharova κάλεσε τη Δύση να παρέμβει προκειμένου να «αποτρέψει» τις δολοφονίες αθώων πολιτών, τους οποίους το Κίεβο κατηγορεί ότι συνεργάστηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις στα εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι.
«Η κυβέρνηση, εννοώ το καθεστώς του Κιέβου, ισχυρίστηκε ότι σχεδιάζει να «κυνηγήσει» κατοίκους, οι οποίοι στήριξαν τη Ρωσία και έχουν ρωσικά διαβατήρια και να τους τιμωρήσουν για εσχάτη προδοσία» είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, επικαλούμενη μαρτυρίες ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες σφαγιάζουν, βασανίζουν, χτυπούν και πυροβολούν αμάχους.
Καλούμε τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο ώστε να σταματήσει να σφαγιάζει αμάχους.
Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως» υποστήριξε η Zakharova, υποστηρίζοντας ότι οι Ουκρανοί έχουν βιντεοσκοπήσει αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Αμερικάνοι πίσω από τις επιθέσεις στην Kherson

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως πίσω από τις επιθέσεις στην Kherson είναι Αμερικάνοι.
Σε δηλώσεις του ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης στην Kherson υποστήριξε ότι Αμερικάνοι διεξάγουν τους βομβαρδισμούς στην Kherson μέσω των πυραυλικών συστημάτων HIMARS.
«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι όλες οι βολές από αμερικανικά όπλα γίνονται απευθείας από τους Αμερικανούς.
Γι' αυτό λέμε για άλλη μια φορά ότι δεν νοιάζονται για τους Ουκρανούς, τους Ρώσους και τους Λευκορώσους.
Ενδιαφέρονται για έναν μόνο στόχο – να σπείρουν τον τρόμο και τη δολοφονία με κάθε μέσο, έτσι ώστε να προκαλέσουν μεγαλύτερο χάος όχι μόνο στην Kherson αλλά και σε όλα τα απελευθερωμένα εδάφη», είπε ο Stremousov, τη στιγμή που αναφέρεται πως από τις επιθέσεις αυτές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων τα δύο παιδιά.

Καμία βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν βλέπει καμία ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενόψει του διορισμού του νέου Αμερικάνου πρέσβη στις ΗΠΑ.
«Δύσκολα μπορείς να εναποθέσει κανείς ελπίδες στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα» είπε ο Peskov, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία τρέφει ελπίδες για καλύτερες σχέσεις με την Ουάσιγκτον, δεδομένου του επικείμενου διορισμού νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως το παρόν η θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι κενή, μετά την αποχώρηση του John Sullivan, από τη Μόσχα στις 4 Σεπτεμβρίου, ο οποίος είχε οριστεί από τον Donald Trump.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Biden ετοιμάζεται να προτείνει για νέα πρέσβη τη σημερινή επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αρμενία, Lynne Tracy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης