Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Η πτώση στις πωλήσεις κατοικιών είναι η κόκκινη σημαία της ύφεσης» - Η χειρότερη περίοδος από το κραχ του 2008

ΗΠΑ: «Η πτώση στις πωλήσεις κατοικιών είναι η κόκκινη σημαία της ύφεσης» -  Η χειρότερη περίοδος από το κραχ του 2008
Η τελευταία φορά που τα επιτόκια ήταν τόσο υψηλά ήταν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης τον Νοέμβριο του 2008, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν βαθιά σε ύφεση.
Σχετικά Άρθρα
Έχουν περάσει 3 μήνες αφότου τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών και φτάνουν ξανά σε νέο υψηλό καθώς ξεπέρασαν το 6% και αυτό αποτελεί ένα δυνατό τράνταγμα στους αγοραστές κατοικιών που πέρυσι πλήρωναν λιγότερο από το μισό για τα δάνεια τους.
Η πιο πρόσφατη έρευνα των στεγαστικών δανειστών από την εταιρία Freddie Mac διαπίστωσε ότι το μέσο επιτόκιο σε ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο 30 ετών ανέβηκε στο 6,02% αυτή την εβδομάδα, από 5,89% την περασμένη εβδομάδα και 2,86% πριν από ένα χρόνο.
Η τελευταία φορά που τα επιτόκια ήταν τόσο υψηλά ήταν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης τον Νοέμβριο του 2008, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν βαθιά σε ύφεση.
30y_mortgage_1.jpg
Αύξηση επιτοκίων και Fed

Το άλμα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θέλει τώρα να εξαπολύσει μια δυνατή ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, είναι ένα από τα πιο έντονα αποτελέσματα της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Καλύτερα στο ενοίκιο

Ήδη, η Fed έχει αλλάξει την αγορά κατοικίας προσθέτοντας εκατοντάδες δολάρια ή ακόμη και περισσότερα στο μηνιαίο κόστος της πληρωμής στεγαστικού δανείου, επιβραδύνοντας αυτό που ήταν μια «καυτή» αγορά μέχρι πρόσφατα.
Οι υψηλότερες τιμές αναγκάζουν ορισμένους επίδοξους αγοραστές να συνεχίσουν να ενοικιάζουν.
Από την αρχή του έτους, η μέση πληρωμή στεγαστικού δανείου έχει αυξηθεί κατά 38,5% στα 2.306 δολάρια από περίπου 1.700 δολάρια στην αρχή του έτους.
mortgage_payments_up_38_2.png
Τα δάνεια κρατούν «παγωμένη» την αγορά

Το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες που παρεμποδίζουν την οικονομική ευελιξία στην αγορά κατοικίας.
Ενώ οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια αυξήθηκαν γρήγορα φέτος, το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων έχει ανατρέψει τη ζυγαριά υπέρ της ενοικίασης για πολλούς Αμερικανούς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης