Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Διπλασιάζονται οι τιμές στα τρόφιμα λόγω πληθωρισμού

Πολωνία: Διπλασιάζονται οι τιμές στα τρόφιμα λόγω πληθωρισμού
Πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα υψηλά επιτόκια δεν πρόκειται να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μοιράζει προεκλογικά "δωράκια".
Σχετικά Άρθρα

Στο 16% έχει σκαρφαλώσει ο πληθωρισμός στην Πολωνία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών.
Μία βόλτα στην αγορά δίνει μία ακόμη πιο ανησυχητική εικόνα: Λαχανικά, φρούτα, λουκάνικα, γιαούρτια, συσκευασμένες σούπες και άλλα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει απλησίαστα για τους χαμηλόμισθους.
Αυτό διαπιστώνει και η Αγκνιέσκα, ιδιοκτήτρια παντοπωλείου στη Βαρσοβία.
Όπως λέει, "τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 16%, αλλά όταν βλέπω τα τρόφιμα εδώ νομίζω ότι ο πληθωρισμός έχει πάει στο 100%.
Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι".

"Λουκέτα" για τα συνοικιακά καταστήματα

Τα Delikatesy ήταν πάντα η εύκολη λύση για τις μικρές, καθημερινές αγορές.
Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις κλείνουν, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, των ενοικίων, των τιμών χονδρικής.
Περισσότερα από 3.500 "λουκέτα" καταγράφονται στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Στο κέντρο της Βαρσοβίας πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για τον επερχόμενο χειμώνα.
"Φοβάμαι", λέει μία κυρία. "Ο πληθωρισμός είναι παντού, αλλά οι μισθοί δεν ανεβαίνουν και ήδη σήμερα αγοράζω λιγότερα πράγματα με τα ίδια χρήματα".
"Στα τρόφιμα βλέπω μεγάλη ακρίβεια", λέει μία άλλη.
"Θέλουμε πλέον διπλάσια χρήματα για να αγοράσουμε την ίδια ποσότητα.
Συνήθως βγαίναμε έξω για φαγητό μια φορά την εβδομάδα, αλλά σήμερα αυτό θεωρείται πολυτέλεια".
Αυτή την εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, την ενδέκατη από τότε που άρχισε η κρίση.
Σήμερα το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 6,75%.
Το "ακριβό χρήμα" επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία και ιδιαίτερα τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ωστόσο, ότι τα υψηλά επιτόκια δεν πρόκειται να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μοιράζει προεκλογικά "δωράκια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης