Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ αποχωρήσεων από το χρηματιστήριο του Μιλάνου - Συναγερμός στην Borsa Italiana

Μπαράζ αποχωρήσεων από το χρηματιστήριο του Μιλάνου - Συναγερμός στην Borsa Italiana
Η Exor, το επενδυτικό όχημα για τους Agnelli, και η Tod's είναι μεταξύ των πάνω από 20 ομίλων που έχουν διαγραφεί από την Borsa Italiana φέτος
Η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει εταιρείες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, το οποίο έχασε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του φέτος, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου συμμετοχών της δισεκατομμυριούχου οικογένειας Agnelli και του κατασκευαστή πολυτελών υποδημάτων Tod's.
Η Exor, το επενδυτικό όχημα για τους Agnelli και η Tod's είναι μεταξύ των πάνω από 20 ομίλων που έχουν διαγραφεί από την Borsa Italiana φέτος ή έχουν ανακοινώσει σχέδια να το κάνουν, περιορίζοντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών στο χρηματιστήριο.
Ενώ η Exor, η Tod's και η Atlantia, ο μεγαλύτερος όμιλος υποδομών της Ιταλίας, είχαν συγκεκριμένους λόγους αποχώρησης, οι αναλυτές λένε ότι ένας συνδυασμός περίπλοκων κανόνων εισαγωγής και πτώσης των τιμών των μετοχών έχουν φέρει την Borsa Italiana σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με μεγαλύτερα χρηματιστήρια.
«Το ευρύτερο ζήτημα είναι ότι πολλές εταιρείες βρίσκουν το χρηματιστήριο του Μιλάνου όλο και λιγότερο ελκυστικό σε σύγκριση με άλλες χώρες», δήλωσε ο Giancarlo Giudici, καθηγητής εταιρικών οικονομικών στο Politecnico di Milano School of Management.
«Είναι θέμα να έχουμε να κάνουμε με εγχώριες ρυθμιστικές αρχές, οι απαιτήσεις είναι πολύπλοκες όπως και οι διαδικασίες», πρόσθεσε.

Υποαπόδοση του FTSE MIB

Ο δείκτης FTSE MIB, ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης της Ιταλίας, έχει υποχωρήσει περίπου 20% φέτος, υποαποδίδοντας άλλους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες.
Φέτος το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να αναθεωρήσει τους κανόνες που διέπουν τις αρχικές δημόσιες προσφορές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εισαγωγές.
Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, μια διάταξη που απαιτούσε τη μετάφραση όλων των ενημερωτικών δελτίων IPO στα ιταλικά καταργήθηκε, απλοποιώντας τη διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο.
Ούτε η Borsa Italiana, την οποία το Χρηματιστήριο του Λονδίνου πούλησε στη Euronext για 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, δεν είχε τις επιτυχίες της φέτος.
Έχει προσελκύσει 20 εταιρείες, με την Technoprobe, μια εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δοκιμών για ημιαγωγούς, να είναι η μεγαλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία με αγοραία αξία 4,4 δισ. ευρώ.
Αν και δεν διαθέτει σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας, το χρηματιστήριο φιλοξενεί αρκετούς ομίλους πολυτελείας, αντανακλώντας τη θέση τους στην εγχώρια οικονομία.
Οι Moncler, Brunello Cucinelli και Salvatore Ferragamo είναι όλες εισηγμένες στη Borsa Italiana, ενώ η Prada εξερευνά μια δευτερεύουσα εισαγωγή στο Μιλάνο.
Ο όμιλος Only The Brave του Renzo Rosso, που φιλοξενεί επωνυμίες όπως η Marni, η Diesel και η Jil Sander, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει στο Μιλάνο μέχρι το 2024.

Στόχος οι μεγάλες εταιρείες

Ο Guglielmo Manetti, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Intermonte με έδρα το Μιλάνο, είπε ότι, παρόλο που η Borsa Italiana έχει απήχηση για μεσαίες εταιρείες, απαιτούνται πιο ριζικές αλλαγές για τη δημιουργία μεγαλύτερων.
Η Ιταλία, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει μετοχές με περισσότερα δικαιώματα ψήφου, όπως κάνουν πολλές άλλες αγορές.
«Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που οδήγησε μεγάλες ιταλικές εταιρείες, όπως η Exor, να διαγραφούν από το χρηματιστήριο του Μιλάνου και να μεταφερθούν στο ολλανδικό χρηματιστήριο», δήλωσε ο Manetti.
Ο Fabrizio Testa, διευθύνων σύμβουλος της Borsa Italiana, αναγνώρισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε διαδικασίες, κανόνες και νόμους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των επιχειρηματιών».
«Η ομάδα εργασίας που συντονίζεται από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε ομόφωνη συναίνεση σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την απλούστευση των κανόνων», είπε.
Η Borsa Italiana περιμένει επί του παρόντος το πράσινο φως της εγχώριας ρυθμιστικής αρχής για την εφαρμογή αλλαγών στους κανόνες εισαγωγής της.
Το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών στη Borsa Italiana είναι μικρές και μεσαίες.
«Η Ιταλία είναι μια χώρα ΜΜΕ», είπε ο Testa, προσθέτοντας ότι τμήματα του χρηματιστηρίου του Μιλάνου «αντιπροσωπεύουν την αριστεία του ιταλικού επιχειρηματικού συστήματος» και δείχνουν «την αξία της ιταλικής αγοράς εκφρασμένη στα καλύτερά της».
Ωστόσο, το χρηματιστήριο αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από τη βιομηχανία ιδιωτικών μετοχών και άλλες εταιρείες επενδύσεων για μικρές και μεσαίες εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης