Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Κίνας κατά Biden για Ταϊβάν: Παραβιάζετε τις δεσμεύσεις - Μην στέλνετε λάθος μηνύματα

Πυρά Κίνας κατά Biden για Ταϊβάν: Παραβιάζετε τις δεσμεύσεις - Μην στέλνετε λάθος μηνύματα
Ο Biden υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Πυρά κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για τη δήλωση του ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής από την Κίνα εξαπέλυσε το Πεκίνο.
Η Κίνα κατήγγειλε ως «κατάφωρη παραβίαση» των διπλωματικών δεσμεύσεων της Ουάσινγκτον τις δηλώσεις Biden.
«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της σημαντικής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Στέλνει σοβαρό, αρνητικό μήνυμα (υποστήριξης) προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να απαντήσει σε ενέργειες που διαιρούν την χώρα.
«Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το καλύτερο στην προσπάθεια για ειρηνική επανένωση.
Την ίδια στιγμή, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει ως στόχο την απόσχιση» υποστήριξε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Μην κάνετε το λάθος

Μάλιστα, η εκπρόσωπος κάλεσε τις ΗΠΑ να διαχειρισθούν τα θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν «προσεκτικά και όπως αρμόζει» και να μην στέλνουν «λάθος μηνύματα» προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον για τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης των αμερικανοσινικών σχέσεων και της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν.
«Δεν υπάρχει παρά μία Κίνα στο κόσμο, η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας» επανέλαβε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις Biden

Ο Biden υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας.
Ερωτηθείς εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρούσε να την προσαρτήσει ο Biden είπε «ναι εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρόθεσή του δεν είναι να «ενθαρρύνει» τις αρχές της νήσου να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
«Αυτή είναι δική τους απόφαση» είπε ο Biden.
Πάντως για ακόμα μια φορά, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης πως η πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».
Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο ο Biden είχε πει και πάλι ότι οι ΗΠΑ θα επενέβαιναν στρατιωτικά για να στηρίξουν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο, δήλωση που επιχείρησε στη συνέχεια να ανασκευάσει.
Οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες τηρούν μια «στρατηγική αμφισημία» καθώς δεν έλεγαν ξεκάθαρα αν θα επενέβαιναν στρατιωτικά υπέρ της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης, κάτι που ικανοποιούσε την Κίνα, η οποία αν και έλεγε ότι η Ταϊβάν είναι έδαφος της, δεν έκανε κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επρόκειτο για προσεγγίσεις που διατηρούσαν τη σταθερότητα στη ευρύτερη περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης