Τελευταία Νέα
Διεθνή

Volkswagen: Πάνω από 9 δισ. θέλει να αντλήσει από την IPO της Porsche

Volkswagen: Πάνω από 9 δισ. θέλει να αντλήσει από την IPO της Porsche
Ο στόχος της Porsche για το 2022 είναι 39 δισ. ευρώ σε έσοδα.
Σχετικά Άρθρα
Eως και 9,4 δισ. ευρώ επιδιώκει να αντλήσει η Volkswagen από την αρχική δημόσια προσφορά της εμβληματικής κατασκευάστριας εταιρείας σπορ αυτοκινήτων Porsche, κάτι που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη εισαγωγή μετοχής στην Ευρώπη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Η εταιρεία δήλωσε ότι, παρά τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν τόσο όλεθρο τόσο στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτων, αναζητούσε μια αποτίμηση της τάξης των 70 έως 75 δις. για την εισαγωγή της, από τα 85 δις. είχε προηγηθεί.
Ωστόσο, για την Porsche, η Qatar Investment Authority, η T. Rowe Price, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και η ADQ έχουν υπογράψει για να εγγραφούν σε προνομιούχες μετοχές συνολικού ύψους έως και 3,7 δισ.
4_29.png
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με πιθανούς επενδυτές, η VW παρουσίασε την εισαγωγή της μετοχής ως μια ευκαιρία να επενδύσει σε μια εταιρεία που συνδυάζει τα καλύτερα των ανταγωνιστών της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Ferrari NV, και των πολυτελών εμπορικών σημάτων, όπως η Louis Vuitton. Ενώ η Ferrari και η Porsche απευθύνονται και οι δύο σε πλούσιους αγοραστές, ο ιταλικός κατασκευαστής παραμένει στη δική του κατηγορία, διαθέτοντας κορυφαία περιθώρια κέρδους στον κλάδο και παρέχοντας ένα κλάσμα των 300.000 ετήσιων πωλήσεων της Porsche.
Η αποτίμηση τοποθετεί την Porsche στο 10,2x EBITDA, λέει η έκθεση, πολύ κάτω από την αποτίμηση της Ferrari στα 23,1x EBITDA.
5_18.png
Ποια είναι τα σχέδια της Porsche

Ο στόχος της Porsche για το 2022 είναι 39 δισ. ευρώ σε έσοδα.
Εκτός από το να προσφέρει στους επενδυτές ένα κομμάτι ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στην αυτοκινητοβιομηχανία, η δημόσια εγγραφή θα επιστρέψει σημαντική εξουσία λήψης αποφάσεων στην οικογένεια Porsche-Piech, η οποία έχασε τον έλεγχο της κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων πριν από περισσότερο από μια δεκαετία μετά από μια παρατεταμένη μάχη εξαγοράς με τη VW.
Για να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της οικογένειας των δισεκατομμυριούχων, η οποία κατέχει το 53% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της VW μέσω της ξεχωριστά εισηγμένης Porsche Automobil Holding SE, η δημόσια εγγραφή της Porsche είναι πολύπλοκη και έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη διακυβέρνηση που αντικατοπτρίζουν εκείνες σχετικά με τη δαιδαλώδη δομή της VW.
Οι επενδυτές θα μπορούν να εγγραφούν στο 25% των προνομιούχων μετοχών της Porsche, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
Η οικογένεια θα αγοράσει το 25% συν μία κοινή μετοχή της Porsche με δικαίωμα ψήφου, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβει μειοψηφικό ποσοστό αποκλεισμού και θα επηρεάσει τις μελλοντικές σημαντικές αποφάσεις.
Η οικογένεια έχει συμφωνήσει να καταβάλει ένα premium 7,5% επί του εύρους τιμών για τις προνομιούχες μετοχές και σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ένα μείγμα από δανειακά κεφάλαια ύψους έως και 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα ειδικό μέρισμα που θα καταβάλει η VW.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης