Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Powell της Fed μιμείται τον Volcker; - Το παράδειγμα του 1980 και η παροιμιώδης ύφεση

O Powell της Fed μιμείται τον Volcker; - Το παράδειγμα του 1980 και η παροιμιώδης ύφεση

Η Fed πιστεύει ότι μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις, όπως το 2020/2021 (και κάθε χρόνο πριν) όταν κάνει λάθος για τα πάντα

Πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα, αρκετοί αναλυτές στο flow desk της Goldman ανησυχούσαν για την εξαιρετικά εύστοχη αποδοχή της αγοράς του «pivot» του J. Powell τον Ιούλιο, η οποία είχε εκτοξεύσει τις μετοχές στα ύψη, αναιρώντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος του κύκλου σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας.

Όπως είναι λογικό, Matt Fleury της Goldman αναρωτήθηκε "μήπως ο Powell ήθελε πραγματικά να είναι τόσο αναποτελεσματικός;" σημειώνοντας ότι με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη διψήφιος, ""η καρέκλα της Fed έχει πραγματικά περιστραφεί και τοποθετεί τώρα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου στην κορυφή του τείχους ανησυχίας της Fed;"
Φυσικά, μετά το συμπόσιο του Jackson Hole, στο οποίο η σύντομη 8λεπτη ομιλία του Powell συνέτριψε το τελευταίο ράλι bear market, όλοι γνώριζαν την απάντηση.
«Υποψιάζομαι ότι ο Powell δεν ήταν ευχαριστημένος που τα πράγματα χαλάρωσαν μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου», είπε στη Wall Street Journal ο William English, πρώην ανώτερος οικονομολόγος της Fed που τώρα είναι καθηγητής στο Yale School of Management.

Η παρέμβαση Powell

Και σήμερα, ο Nick Timiraos της Wall Street Journal γράφει ότι εκείνη την εποχή η Goldman αναρωτιόταν αν οι επενδυτές παρερμήνευαν τις προθέσεις της Fed δεδομένης της ανάγκης να επιβραδύνουν την οικονομία για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.
Στο μεταξύ, ο Powell έκανε ασυνήθιστα σύντομες παρατηρήσεις με ένα απλό μήνυμα - η Fed θα δεχόταν μια ύφεση ως το τίμημα της καταπολέμησης του πληθωρισμού».
Επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί ένιωθαν τότε, ο Timiraos γράφει ότι οι επανειλημμένες αναφορές του Powell στον πρώην πρόεδρο της Fed Paul Volcker, ο οποίος πυροδότησε την οικονομία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τιμωρητικές αυξήσεις επιτοκίων για να σπάσει τον κύκλο του υψηλού πληθωρισμού, δεν ήταν τυχαίες.
«Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει η δουλειά», είπε ο Powell, επικαλούμενος τον τίτλο της αυτοβιογραφίας του Volcker το 2018, «Keeping At It».
Φυσικά, δεν έφταιγε η αγορά που αρχικά παρερμήνευσε την πορεία της Fed, η οποία μόλις πριν από ένα χρόνο υποστήριζε μια επιθετική εκστρατεία τόνωσης της οικονομίας και δεν προέβλεπε αυξήσεις επιτοκίων για χρόνια.
Σήμερα, η Fed έχει επανειλημμένα παραδεχτεί ότι έκανε λάθος σχετικά με τον "παροδικό πληθωρισμό" και φέτος αποφάσισε την πιο γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής... ακόμη και από τον Volcker.
«Μέχρι να μειωθεί πολύ ο πληθωρισμός, η Fed είναι πραγματικά μια ενιαία κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Richard Clarida, ο οποίος υπηρέτησε ως δεύτερος διοικητής του Powell από το 2018 έως τον περασμένο Ιανουάριο.
Χωρίς να προβλέπουν ρητά μια ύφεση, οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφή την προθυμία τους να ανεχθούν μια ύφεση.
Ο Powell έχει σταματήσει να μιλά για μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, κατά την οποία η Fed επιβραδύνει την ανάπτυξη αρκετά ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, εκτός εάν ζητηθεί.
Αντίθετα, χαρακτήρισε τον στόχο της Fed για μείωση των υψηλών τιμών ως «άνευ όρων» υποχρέωση και προειδοποίησε για ακόμη χειρότερες συνέπειες για την απασχόληση αργότερα, εάν η Fed δεν νικήσει τον πληθωρισμό τώρα.
«Δεν μπορούμε να αποτύχουμε σε αυτό», είπε ο Powell στο νομοθετικό σώμα αυτό το καλοκαίρι.

Το πρότυπο Volcker

Ο Powell επαινεί την κληρονομιά του Volcker όχι λόγω της ακριβούς τακτικής που χρησιμοποίησε, αλλά επειδή «είχε το θάρρος να κάνει αυτό που πίστευε ότι ήταν σωστό», είπε την άνοιξη σε συνέντευξη Τύπου.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: η Fed πιστεύει ότι μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις, όπως το 2020/2021 (και κάθε χρόνο πριν) όταν κάνει λάθος για τα πάντα.
Αρκεί να δει κανείς τι είχε συμβεί επί Volcker.
Η ανεργία διπλασιάστηκε στο 11% στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με μια συντριπτική ύφεση να μαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης