Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Νέα μείωση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα στο 12%, από 13%

Τουρκία: Νέα μείωση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα στο 12%, από 13%
Η CBRT υπερασπίστηκε την άποψη ότι το ύψος του επιτοκίου ήταν που προκάλεσε τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Κατά 100 μονάδες βάσης μείωσε το repo επιτόκιο μίας εβδομάδας η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο 12% από 13% προηγουμένως.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίου, παρά τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το 80% τον περασμένο μήνα και τον συνεχιζόμενο παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης.
Η CBRT υπερασπίστηκε την άποψη ότι το ύψος του επιτοκίου ήταν που προκάλεσε τον πληθωρισμό.
Image

Εκτοξευόμενος πληθωρισμός

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η θετική απόδοση του χρηματιστηρίου δεν συνάδει με την οικονομική πραγματικότητα της Τουρκίας, καθώς προσβλέπουν στην απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2022.
Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό λίγο πάνω από το 80%, η Τουρκία σόκαρε τις αγορές τον Αύγουστο με μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στο 13% – εμμένοντας στη σταθερή πεποίθηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι τα επιτόκια θα αυξήσουν μόνο τον πληθωρισμό, αντίθετα με τις ευρέως διαδεδομένες οικονομικές αρχές.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που μεγάλο μέρος του κόσμου αυστηροποιεί τη νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.
Οι παρατηρητές της χώρας προβλέπουν άλλη μια περικοπή, ή το πολύ μια διακράτηση, που πιθανότατα σημαίνει περισσότερα προβλήματα για την τουρκική λίρα και για το κόστος ζωής των Τούρκων.
Οι οικονομολόγοι της Capital Economics προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.
«Είναι σαφές ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό πολιτική πίεση για να τηρήσει τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική του Erdogan και είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι περισσότερο επικεντρωμένος στην ανάπτυξη στην Τουρκία και όχι τόσο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.
«Ενώ η τουρκική κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό τέτοια πίεση, πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει με αυτόν τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων για ίσως ακόμη έναν ή δύο μήνες… το παράθυρο μείωσης των επιτοκίων είναι μικρό».
Ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, προβλέπει επίσης μείωση κατά 100 μονάδες βάσης.
Ο Erdogan δεν θα χρειαστεί δικαιολογία για αυτό, είπε ο Ash, αναφέροντας τις μελλοντικές εκλογές ως τον λόγο πίσω από την κίνηση.
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας MUFG, εν τω μεταξύ, προβλέπουν παραμονή στο τρέχον επιτόκιο 13%.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό και περαιτέρω πτώση της λίρας, η οποία έχει ήδη υποχωρήσει 27% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και 53% τον τελευταίο χρόνο.
Σχετικά με την επίδραση των αποφάσεων του Erdogan στο τουρκικό χρηματιστήριο, ο Ash είπε: «Ο κίνδυνος αυτών των ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών είναι να δημιουργήσουν κακή κατανομή πόρων, φούσκες, οι οποίες τελικά θα σκάσουν, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης