Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 2,25%, παρά την ύφεση

Bank of England: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 2,25%, παρά την ύφεση
Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% από 1,75%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται «δυναμικά, όπως είναι απαραίτητο» στον πληθωρισμό, παρά την πιθανή είσοδο της οικονομίας σε ύφεση το γ΄τρίμηνο.
Πρόκειται για την έβδομη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Bank of England.
Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - γεγονός που, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, πληροί τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Αύγουστο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν ποντάρει σε αύξηση 75 μ.β. τη μεγαλύτερη από το 1989, εκτός από τη σύντομη, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 για τη στήριξη της στερλίνας.

Τι αποφάσισε η BoE

Η κίνηση της BoE ακολουθεί την απόφαση της Fed την Τετάρτη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μ.β. καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας.
«Εάν οι προοπτικές υποδηλώνουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, μεταξύ άλλων και από την ισχυρότερη ζήτηση, η Επιτροπή θα αντιδράσει δυναμικά, όπως είναι απαραίτητο», αναφέρει η BoE, χρησιμοποιώντας παρόμοια διατύπωση με τους προηγούμενους μήνες για τις προθέσεις της πολιτικής της.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της BoE ψήφισε με 5-4 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο 2,25%, με τον υποδιοικητή Dave Ramsden και τα εξωτερικά μέλη της MPC Jonathan Haskel και Catherine Mann να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης στο 2,5%, ενώ το νέο μέλος της MPC Swati Dhingra επιθυμούσε μικρότερη αύξηση στο 2%.
Ομόφωνη ήταν η απόφαση για μείωση των 838 δισ. κρατικών ομολόγων που κατέχει η BoE κατά 100 δισ. στερλίνες το 2023, επιτρέποντας τη λήξη των ομολόγων και μέσω ενεργών πωλήσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον στόχο που είχε δηλώσει τον Αύγουστο.

Κορύφωση του πληθωρισμού

Η BoE αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 11% τον Οκτώβριο, κάτω από το υψηλό του 13,3% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, πριν η Liz Truss κερδίσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας με την υπόσχεση να περιορίσει τα ενεργειακά τιμολόγια και να μειώσει τους φόρους.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 10% για λίγους μήνες μετά τον Οκτώβριο, προτού μειωθεί, δήλωσε η BoE.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 9,9% τον Ιούλιο από το υψηλό 40 ετών 10,1% τον Αύγουστο, η πρώτη πτώση του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης