Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ύφεση «δείχνουν» τα στοιχεία PMI τον Σεπτέμβριο 2022 - «Ασθενεί» η Γερμανία

Ευρωζώνη: Ύφεση «δείχνουν» τα στοιχεία PMI τον Σεπτέμβριο 2022 - «Ασθενεί» η Γερμανία
Με την επιβράδυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ΄τρίμηνο συνάδουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου για τη μεταποιητική δραστηριότητα (PMI)
Με την επιβράδυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ΄τρίμηνο συνάδουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου για τη μεταποιητική δραστηριότητα (PMI), σύμφωνα με την Capital Economics.
Οι αυξήσεις των δεικτών τιμών υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη φτάσει σε σημείο καμπής.
Η περαιτέρω πτώση του σύνθετου δείκτη PMI της ευρωζώνης, από 48,9 τον Αύγουστο σε 48,2 τον Σεπτέμβριο, ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών και οδήγησε τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι περιορισμοί για την Covid επιβάρυναν τη δραστηριότητα.
Με βάση την προηγούμενη μορφή του, συνάδει με μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,2%.
Η ανάλυση ανά τομέα έδειξε ότι η δραστηριότητα μειώθηκε τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών.
Και οι μελλοντικοί δείκτες επιδεινώθηκαν επίσης - ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε σε μόλις 46,0 και ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.
Η περιορισμένη ανάλυση ανά χώρα υποδηλώνει ότι η ύφεση της γερμανικής οικονομίας βάθυνε, με τον σύνθετο δείκτη PMI να πέφτει σε υποχωρεί σε χαμηλό 28 μηνών.
Αντίθετα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Γαλλίας σημείωσε άνοδο, παραμένοντας ακόμη σε αναπτυξιακό έδαφος.
Έτσι, είναι πιθανό το γερμανικό ΑΕΠ να μειώθηκε το γ' τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Γαλλίας να σημείωσε μικρή επέκταση, γεγονός που συνάδει με την εκτίμηση των αναλυτών ότι η Γερμανία θα υποφέρει περισσότερο από τους περισσότερους τα επόμενα τρίμηνα, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος επιβαρύνει την ενεργοβόρα βιομηχανία καθώς και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, τόσο ο δείκτης PMI τιμών εισροών όσο και ο δείκτης PMI τιμών εκροών αυξήθηκαν, τερματίζοντας την πτωτική τους τάση κατά τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.
Αυτό συμβαίνει παρά τη συνεχιζόμενη άμβλυνση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως προκύπτει από τη βελτίωση του δείκτη των χρόνων παράδοσης των προμηθευτών.
«Αναμένουμε ότι ο γενικός πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω, φθάνοντας το 10% πριν από το τέλος του έτους», καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης