Διεθνή

Παρέμβαση Κίνας για το Ουκρανικό: Ειρηνική επίλυση σε τέσσερις άξονες – Διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις

Παρέμβαση Κίνας για το Ουκρανικό: Ειρηνική επίλυση σε τέσσερις άξονες –  Διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα – Οι συμμαχία με τη Ρωσία και οι ελιγμοί

Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα διατύπωσε με τον πλέον επίσημο και βαρυσήμαντο τρόπο τη θέση της για τον πόλεμο στην Ουκρανίας, αφού τις τελευταίες εβδομάδες κρατικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ υποστήριξαν θέσεις που δικαιολογούν διάφορους βαθμούς τη ρωσική εισβολή και καταδικάζουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς – το βασικό επιχείρημα του προέδρου Putin για τη στρατιωτική επιχείρηση.
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τηρούνται, οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και όλες οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης πρέπει να υποστηρίζονται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi στην συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν τα παραπάνω σχόλια την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και σύμφωνα με τον Wang, «αυτοί οι τέσσερις άξονες είναι η πιο έγκυρη τοποθέτηση για το ουκρανικό ζήτημα και επίσης η θεμελιώδης προσέγγιση της Κίνας σε αυτό το ζήτημα», σύμφωνα με το Bloomberg

Οι δηλώσεις δυσφορίας

Έχουν προηγηθεί δημόσιες επικρίσεις κατά του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin από την Κίνα και την Ινδία στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια που διεξήχθη στο Ουζμπεκιστάν πριν από μια εβδομάδα.
«Οι επικρίσεις του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi για τον Putin η αναγνώριση από τον Ρώσο ηγέτη των ανησυχιών που εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping την περασμένη εβδομάδα ήταν σημάδια δυσφορίας προς τη Μόσχα, δήλωσαν τρεις δυτικοί αξιωματούχοι», όπως ανέφεραν οι FT.
Ο Modi είχε πει ευθέως στον Putin ότι τώρα «δεν είναι ώρα για πόλεμο».
Ενώ ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι η Δύση «διαλέγει» αυτά τα σχόλια και υπερβάλλει τη σημασία τους, οι FT υπογράμμισαν : Οι δηλώσεις, σε μια σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, έγιναν μέρες μετά την ουκρανική επίθεση που ανάγκασε τον ρωσικό στρατό να παραδώσει περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Τα σχόλια ήταν «ένα γνήσιο και σαφές μήνυμα» ενόχλησης, επισήμανε ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ενέργειές τους τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τη Δύση.
Ανώτερος Ευρωπαίος υπουργός είπε στους Financial Times ότι ερμήνευσαν τα σχόλια ως «πραγματική κριτική».

Διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις

Τους πρώτους μήνες, η Κίνα παρά την πίεση που δέχθηκε δεν έσπευσε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είτε υποστήριξε ότι τα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας ήταν νόμιμα.
Η Ουάσιγκτον είχε κατηγορήσει ακόμη και την Κίνα ότι παρείχε προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μόσχα - μια κατηγορία που δεν υποστηρίχθηκε ποτέ από στοιχεία.
Ο Wang δήλωσε στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος αυτής της εβδομάδας: «Πρέπει να αγωνιστούμε ώστε τα αντίπαλα μέρη να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» - ως η σαφέστερη ένδειξη ότι η Κίνα πιέζει τώρα για εκκίνηση του διαλόγου, αλλά και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές εμφανίζονται περισσότερο απομακρυσμένες όσο ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε αυτό το σημείο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης