Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hollande για Erdogan: Αντιφατική προσωπικότητα, με δύο πρόσωπα - Νέα στρατηγική βασισμένη σε επιθετικότητα και οθωμανική νοσταλγία

Hollande για Erdogan: Αντιφατική προσωπικότητα, με δύο πρόσωπα - Νέα στρατηγική βασισμένη σε επιθετικότητα και οθωμανική νοσταλγία
Δύο πρόσωπα έδειξε ο Erdogan από τότε που έφτασε στην εξουσία, σύμφωνα με τον Hollande

Ως αντιφατική προσωπικότητα περιγράφει τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Ανατροπές» (Bouleversements. Éditions Stock).
Ο Hollande εξηγώντας τον χαρακτηρισμό του για τον Τούρκο πρόεδρο, αναφέρει πως ο Erdogan θεωρεί «τις ασάφειες πλεονέκτημα» και «τα στριφογυρίσματα διπλωματία», και που όπως και ο «λανθάνων εχθρός» του ο Putin, εμφανίζεται στην αρχή θερμός και διαλλακτικός για να γίνει στη συνέχεια ψυχρός και εριστικός.
Μάλιστα, στο κεφάλαιο του βιβλίου υπό τον τίτλο «Η οθωμανική νοσταλγία» ο Hollande σημειώνει ότι «αυτός που ενίοτε τον εμφανίζουν ως νέο σουλτάνο» κατά καιρούς και στο όνομα του πολιτικού Ισλάμ, «χάιδεψε πολλές αντιφατικές φιλοδοξίες».

Τα δύο πρόσωπα Erdogan

Δύο πρόσωπα έδειξε ο Erdogan από τότε που έφτασε στην εξουσία, σύμφωνα με τον Hollande.
Όπως σημειώνει, σε πρώτη φάση εμφανίστηκε ως ένας σύγχρονος ηγέτης, ανοιχτός και ικανός να συμφιλιώσει το Ισλάμ με τη Δημοκρατία. Προώθησε το ζήτημα της προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, βελτίωσε τα οικονομικά της χώρας του και εκμεταλλευόμενος την Αραβική Άνοιξη επιχειρούσε την αύξηση της επιρροής του στη Μέση Ανατολή.
Σε δεύτερη φάση, ο Erdogan βλέποντας «τα άνθη της αραβικής άνοιξης να μαραίνονται» και τις εξελίξεις στη Συρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στις χώρες του Κόλπου να μη συμβαδίζουν προς τα τουρκικά συμφέροντα, αποξενώθηκε από τους πάντες και χάραξε μία νέα στρατηγική βασισμένη στην επιθετικότητα και στην οθωμανική νοσταλγία. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, άφησε το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν στα νησιά και τις ακτές της Ελλάδας, για να «εξαργυρώσει» στη συνέχεια το κλείσιμο των συνόρων, όπως επισημαίνει ο Hollande.
Ήταν μια μορφή εκβιασμού στην οποία η Angela Merkel δεν αντιστάθηκε και έπεισε, έστω μετά πολλών βασάνων, και τους άλλους Ευρωπαίους να μην αντισταθούν, αναφέρει ο Hollande, προσθέτοντας πως έκτοτε η Ευρώπη έκλεισε τα μάτια της στις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Για το πραξικόπημα

Κάνοντας αναφορά στη συνέχεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 κατά του Erdogan , ο Hollande επισημαίνει πως η εμμονή του Τούρκου προέδρου ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στηρίζουν την σέκτα του Gulen είναι ανυπόστατη και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση.
Σύμφωνα με τον Hollande, ο Τούρκος πρόεδρος στην επιδίωξη του να ανασυστήσει έστω και εικονικά την οθωμανική αυτοκρατορία αποφάσισε να εμπλακεί σε ποικίλες συρράξεις, από την Αφρική ως την Βοσνία Ερζεγοβίνη και τον Καύκασο.

Ασάφεια η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Τέλος, ο Hollande χαρακτηρίζει ασάφεια την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η οποία, όπως σημειώνει, αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, θέτει όρους για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επιδιώκει την λεκτική, προς το παρόν, αντιπαράθεση με την Ελλάδα, επιμένει στην κατοχή της βόρειας Κύπρου εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δυο κοινοτήτων και αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ, να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της ναυτικής της ζώνης.
Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο κουρδικό ο Hollande σημειώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ο Erdogan να στηρίξει όσους αντιτίθεται στην Δύση, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφασή του να προσεγγίσει τον Ιούλιο του 2022 στην Τεχεράνη το Ιράν και την Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης