Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φάντασμα των κρίσεων - Η περίοδος των κραχ ιστορικά είναι μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου

Το φάντασμα των κρίσεων - Η περίοδος των κραχ ιστορικά είναι μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου
Ακόμη και αυτοί που δεν πιστεύουν στα στατιστικά, βλέπουν ότι οι κίνδυνοι κλίνουν έντονα προς την κατεύθυνση ενός κραχ
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι τα στατιστικά στη Wall Street επιβεβαιώνονται με ρυθμό... μαγικό.
Και υπάρχει ένα στατιστικό το οποίο θέλει ένα εξαιρετικά δυσανάλογο μέρος των μεγάλων διορθώσεων στο χρηματιστήριο, κρίσεις, ακόμη και οι οικονομικά κραχ να συμβαίνουν κατά τους μήνες Αύγουστο-Νοέμβριο.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτού του στατιστικού, συμπεριλαμβανομένου του κραχ του αμερικανικού χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο του 1929 και, πιο πρόσφατα, της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Θα μπορούσε ένα κραχ να επαναληφθεί ή τουλάχιστον να επιβεβαιώσει τα στατιστικά;

Οι κίνδυνοι

Ακόμη και αυτοί που δεν πιστεύουν στα στατιστικά, βλέπουν ότι οι κίνδυνοι κλίνουν έντονα προς την κατεύθυνση ενός κραχ.
Οι παγκόσμιοι κορυφαίοι δείκτες πέφτουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη τεχνικά σε ύφεση και η Κίνα μπορεί να μην είναι πολύ πίσω.
Τα εταιρικά περιθώρια κέρδους σε όλο τον κόσμο δέχονται πτωτική πίεση από ένα τοξικό μείγμα αυξανόμενου κόστους εισροών και χλιαρής ζήτησης.
Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, ειδικά καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Και υπόκεινται στα γεωπολιτικά συμφέροντα μιας από τις πιο σκληρές, αν και αποτελεσματικές, κυβερνήσεις στον κόσμο, τη Ρωσία.
Για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους, η Ρωσία έχει ισχυρά κίνητρα να κάνει τον χειμώνα της Ευρώπης μια παγωμένη κόλαση φέτος.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, περιγράφει την κατάσταση αρκετά καλά.
Η Ρωσία χρειάζεται σίγουρα έσοδα από τις εξαγωγές, αλλά αυτό που χάνει από τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη το κερδίζει από τις αυξημένες τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τις εξαγωγές στην Κίνα, την Ινδία και άλλους που δεν συμμετέχουν στις ρωσικές κυρώσεις.
Επιπλέον, η ρωσική κουλτούρα είναι... ρωσική.
Είναι περήφανοι για τη θρυλική τους ικανότητα να επιβιώνουν μέσα από τους παγωμένους χειμώνες, είτε πρόκειται για εισβολές από το εξωτερικό είτε για τυραννική κακοδιαχείριση στο εσωτερικό.

Στα όρια της η Γερμανία

Η κατάσταση στη Ρωσία είναι διαφορετική από εκείνη στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Φαινομενικά αυτό οφείλεται σε κατηγορίες για διαφθορά για τον Καγκελάριο Scholz, αλλά αν τα πράγματα πήγαιναν μάλλον καλά οικονομικά, πολιτικά θα μπορούσαν να εξελιχθούν μάλλον διαφορετικά.
Η Γερμανία καταρρέει σε μια πληθωριστική ύφεση που έχει ήδη διαγράψει το εμπορικό πλεόνασμα της.
Η Deutschland AG – που περιλαμβάνει πολλές τεράστιες μεταποιητικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες καθώς και τις εταιρείες Mittelstand (δηλαδή μεσαίου μεγέθους εξαγωγείς προηγμένων βιομηχανικών προϊόντων, που είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεγάλες εταιρείες για τα περισσότερα πρότυπα) – ξαφνικά είναι ασύμφορη.
Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής της από τη Γερμανία, ολόκληρη η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Εάν η Γερμανία δεν μπορεί να λειτουργήσει με κέρδος, δεν μπορεί να επιδοτήσει τα ασθενέστερα μέλη της ΕΕ.
Αυτό περιλαμβάνει την Ιταλία, η οποία πρόσφατα περιήλθε ξανά σε μια από τις πολυετείς κυβερνητικές κρίσεις της.
Μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για το σχηματισμό ενός νέου κυβερνώντος συνασπισμού είναι η Giorgia Meloni, ηγέτης των Brothers of Italy, η οποία στέλνει ένα εθνικιστικό μήνυμα: το μήνυμα δεν είναι διαφορετικό από αυτό της Γαλλίδας ομολόγου της Marine Le Pen, η οποία κέρδισε πρόσφατα ρεκόρ εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Εάν η Meloni καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα ήταν σχεδόν σίγουρα η πιο αντιευρωπαϊκή ιταλική κυβέρνηση στην ιστορία.

Η προσοχή των επενδυτών

Ανεξάρτητα από το ποιον επιλέγει να κατηγορήσει κανείς για την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία, οι επενδυτές πρέπει να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στους παραπάνω παράγοντες.
Η μία πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση εμπλέκονται τα αγαθά.
Ο άλλος τα χρειάζεται και σε τιμή που μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Η πιο ισχυρή, ευημερούσα κυβέρνηση στην ΕΕ πρόκειται να καταρρεύσει: αυτό οφείλεται στον συνδυασμό ενός ασυνήθιστα αδύναμου κυβερνώντος συνασπισμού σε συνδυασμό με ιστορικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Και η κυβέρνηση της χώρας με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος – η Ιταλία – έχει ήδη καταρρεύσει σε μια εποχή που ο εθνικισμός βρίσκεται σε έξαρση.
Ο εθνικισμός είναι ο δυνητικά θανάσιμος αρχαίος εχθρός της ΕΕ και, κατά συνέπεια, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ίδιου του νομίσματος του ευρώ.
Εάν η Ιταλία, το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της ΕΕ, ταχθεί κατά της ΕΚΤ, καθιστά την κατάρρευση του ευρώ όλο και πιο πιθανή και ακόμη πιο επείγουσα ως ανησυχία.
Έχοντας ήδη τραυματιστεί σοβαρά με αναμφισβήτητα αντιπαραγωγικές οικονομικές κυρώσεις, η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική της Ρωσίας να στρίψει το μαχαίρι ακόμα πιο βαθιά καθώς πλησιάζουμε στους χειμερινούς μήνες.
Και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενεργειακή και γενική οικονομική του υποδομή είναι βαθιά συνυφασμένες με αυτήν της ηπείρου.
Η πολιτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύει επίσης από την άνοδο των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.
Οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης