Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από τα 200 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Αύξηση 20% σε μια μέρα, λόγω των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2

Πάνω από τα 200 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Αύξηση 20% σε μια μέρα, λόγω των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2
Αν και οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 δεν δίνουν πια φυσικό αέριο στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο δολιοφθοράς σε αυτούς πίεσε ανοδικά τις τιμές του ολλανδικού συμβολαίου φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Ξανά πάνω από από τα 200 ευρώ και συγκεκριμένα στα 208 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτοξεύθηκε η τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου φυσικού αερίου (Dutch TTF), καταγράφοντας αύξηση κατά 19,65% μέσα σε 24 ώρες.
Η καλπάζουσα αύξηση των τιμών του ευρωπαϊκού συμβολαίου φυσικού αερίου αποδίδεται στα φαινόμενα διαρροής φυσικού αερίου που εμφανίστηκαν πρώτη φορά χτες 26/9 και με λίγες ώρες διαφορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που έως πρότινος μετέφεραν το φυσικό αέριο της Ρωσίας στη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Οι δύο αυτοί αγωγοί, αν και ανενεργοί, ήταν γεμάτοι με αέριο.
Η πτώση της πίεσης στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 και στη μία γραμμή του Nord Stream 2 δεν επηρεάζει ευθέως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αφού όπως είπαμε  βρίσκονται σε αδράνεια, όμως η ισχυρή πιθανότητα οι ζημιές στους αγωγούς να οφείλονται σε δολιοφθορά άσκησε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά από τέσσερις μέρες πτώσης τους. 
«Οι τιμές κινούνται υψηλότερα λόγω εικασιών ότι πρόκειται για δολιοφθορά», δήλωσε ο James Huckstepp, επικεφαλής ανάλυσης στην S&P Global Commodity Insights.
Παράλληλα, πρόσθετη ανοδική πίεση
φαίνεται ότι άσκησαν στις τιμές του ευρωπαϊκού συμβολαίου φυσικού αερίου οι ανακοινώσεις της ρωσικής  Gazprom ότι απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς της κρατικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας Naftogaz στη διαδικασία της διαιτησίας για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Gazprom ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz αν επιμείνει περαιτέρω στην υπόθεση της διαιτησίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Gazprom δεν θα μπορεί πλέον να πληρώνει τα τέλη διαμετακόμισης στην Ουκρανία.
Η Naftogaz είχε κινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom στις αρχές Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία δεν πλήρωσε για την παρεχόμενη υπηρεσία μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, με την Gazprom να απαντά πλέον ότι η Naftogaz δεν είχε «κατάλληλους λόγους» να απορρίψει τις υποχρεώσεις της κατά τη διέλευση μέσω του σημείου Sokhranovka, μια βασική οδό για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Καθώς λοιπόν διαγράφεται άμεσα ο κίνδυνος η εξελισσόμενη διαμάχη μεταξύ Gazprom και Naftogaz να οδηγήσει σε πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία και άρα προς την Ευρώπη, η τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε μέσα σε λίγες ώρες κατά 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης