Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φοβούνται την ύφεση οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα

Φοβούνται την ύφεση οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα
Ο κλάδος που στηρίζει την παραγωγή των ασφαλιστικών –το αυτοκίνητο, μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο.
Η ημέρα που ανέβασε η ΕΚΤ τα επιτόκια ήρθε ωστόσο οι ασφαλιστικές σε Ευρώπη και Ελλάδα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Θα γράψουν αποδόσεις από τις επενδύσεις τους, δεν θα γράφουν όμως πωλήσεις.
Η πολιτική των κρατών στην ΕΕ οδηγεί σε αυξήσεις του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τα μεσαία εισοδήματα συρρικνώνονται, η κατανάλωση υποχωρεί. Προ των πυλών η ύφεση.
Η ύφεση τρομάζει τις ασφαλιστικές οι οποίες δύο χρόνια πριν είδαν αρχικά τις επενδύσεις τους να υποχωρούν και τις πωλήσεις τους να κατρακυλούν.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, δάνεια δεν χορηγούνται, το οποίο συνεπάγεται και λιγότερες ασφαλίσεις.

Το αυτοκίνητο στη ρουλέτα και πάλι

Ο κλάδος που στηρίζει την παραγωγή των ασφαλιστικών –το αυτοκίνητο, μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο.
Η αστική ευθύνη οχημάτων κινδυνεύει και πάλι να μπει στο κόκκινο υπό το πρίσμα μίας επικείμενης στασιμότητας ή ύφεσης. Το ίδιο και οι ασφαλίσεις υγείας που είναι πανάκριβες . Αδιάβατες για τις ασφαλιστικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν ανασφάλιστες. Πρόκειται για ποσοστό μεγάλο που η ασφαλιστική αγορά ήλπιζε να πάρει αν έρχονταν ανάκαμψη.

Σφίγγει τα λουριά η EIOPA

Το νέο πλαίσιο είναι πολύ δύσκολο για τις ασφαλιστικές όταν πλησιάζει και ο χρόνος που η EIOPA θα έρθει να τεστάρει τις αντοχές τους με τα stress tests σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ανεβασμένων επιτοκίων.
Να σημειωθεί ότι η αστική ευθύνη οχημάτων στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 έκλεισε μόλις με αύξηση 1% στα 437.480.778 ευρώ ενώ οι λοιποί κλάδοι κατά ζημιών με αύξηση 9,7% στα 960.937.721 ευρώ. Στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα η παραγωγή αστικής ευθύνης αυτοκινήτου είχε κλείσει με αρνητικό πρόσημο -2,1% στα 424.572.891 ενώ οι λοιποί κλάδοι με αύξηση 6% στα 874.621.268 ευρώ.

Ασφαλιστικές με συγκέντρωση στο αυτοκίνητο

Ορισμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις αυτοκινήτου στα δύο χρόνια της πανδημίας έβγαζαν προσφορές στα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου με μειώσεις τιμών κυρίως, γεγονός που έχει οδηγήσει όπως λένε πηγές του ΒΝ τον κλάδο στο κόκκινο σήμερα. Στην περίπτωση που η αστική ευθύνη αυτοκινήτου υποχωρήσει εκ νέου ενδεχομένως οι ασφαλιστικές που έχουν μεγάλη συγκέντρωση στο αυτοκίνητο να δοκιμαστούν έντονα.

Ελ. Ερμείδου
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης