Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 - Η έρευνα θα πάρει καιρό

ΗΠΑ: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 - Η έρευνα θα πάρει καιρό
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα σενάρια φουντώνουν όσο και οι ανησυχίες
Σχετικά Άρθρα
Παρά τις ανησυχίες των συμμάχων των ΗΠΑ για δολιοφθορές στους Nord Stream 1 και 2, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς να βγει το συμπέρασμα περί σαμποτάζ.
Σε ενημέρωση στους δημοσιογράφους από το Πεντάγωνο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχουν φτάσει στο σημείο να μπορούν να είναι σίγουροι για το ένα ή για το άλλο σενάριο.
Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία αμερικανική εμπλοκή στην πρόκληση της ζημιάς.
Ωστόσο, νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «μοιράζονται πληροφορίες που είναι στην κατοχή τους σχετικά με αυτές τις κατά τα φαινόμενα ενέργειες σαμποτάζ», σύμφωνα με το CNN.
Ο Prais πάντως παραδέχθηκε ότι σε αυτό το σημείο υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις για τις διαρροές και υπογράμμισε ότι οι έρευνες σε τέτοια περιστατικά επειδή είναι κάτω από το νερό «μπορεί να πάρει αρκετό καιρό».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα σενάρια φουντώνουν όσο και οι ανησυχίες
Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο Nord Stream 1 θα αχρηστευτεί μετά από τις μεγάλες διαρροές τόσο από τον Nord Stream 1 όσο και από τον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλοι όγκοι αλμυρού νερού θα ρέουν στους αγωγούς και θα προκαλέσουν διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα.
Η αρμόδια Υπηρεσία της Δανίας ενημέρωσε σήμερα ότι έχει ήδη διαφύγει το ήμισυ του φυσικού αερίου και από τους δύο αγωγούς και μέχρι την Κυριακή αυτοί αναμένεται να αδειάσουν τελείως.
Όλα αυτά ενώ η Ευρώπη ερευνά τις υποψίες Γερμανίας, Δανίας και Σουηδίας ότι οι διαρροές αυτές ήταν επιθέσεις και σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς, με το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει ανόητους τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία βρισκόταν κατά κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ότι το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και ότι ο χρόνος για την επισκευή των κατεστραμμένων αγωγών δεν ήταν ξεκάθαρος.
Τα διάφορα σενάρια για σαμποτάζ
Η υπόθεση του «σαμποτάζ» προκρίνεται για να εξηγηθούν οι διαρροές από τους αγωγούς αερίου Nord Stream, ενέργεια που θα αποτελούσε αναμφίβολα μια επιχείρηση περίπλοκη, αλλά διόλου πέραν της εμβέλειας ενός ικανού στρατού. Και τέτοιοι στρατοί είναι πολλοί στην περιοχή.
Το σενάριο των τυχαίων ταυτόχρονων βλαβών φαίνεται σήμερα να παραμερίζεται.
Όμως η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε παραμένει άγνωστη, όπως και ο υποτιθέμενος δράστης.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης