Τελευταία Νέα
Διεθνή

Antonov (Ρωσία): Οι ΗΠΑ ωθούν σε ανοιχτή σύγκρουση πυρηνικών υπερδυνάμεων - Θα υπερασπίσουμε Κριμαία και νέα εδάφη

Antonov (Ρωσία): Οι ΗΠΑ ωθούν σε ανοιχτή σύγκρουση πυρηνικών υπερδυνάμεων - Θα υπερασπίσουμε Κριμαία και νέα εδάφη
Πρωτοφανής κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ - Εμείς δεν απειλούμε κανέναν είπε ο Ρώσος πρέσβης
Σχετικά Άρθρα
Για πρωτοφανή κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ κάνει λόγο ο Anatoly Antonov, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Αμερικάνοι και οι δυτικοί σύμμαχοι τους δεν θα πρέπει να εκτιμήσουν λάθος, αναφέροντας πως η Μόσχα θα υπερασπίσει τόσο την Κριμαία όσο και τα νέα εδάφη σε Donbass, Kherson και Zaporizhia.
Σε άρθρο του στην αμερικανική ιστοσελίδα National Interest, o Antonov υποστηρίζει πως η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ είναι αυτές που ωθούν την κατάσταση σε μια ανοιχτή σύγκρουση των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων.
«Δεν απειλούμε κανέναν.
Αλλά επιβεβαιώνουμε, όπως είπε στις 21 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και το λαό της με όλα τα οπλικά συστήματα που έχουμε στη διάθεση μας.
Τι είναι το τόσο επιθετικό σε αυτήν την τοποθέτηση;
Τι είναι απαράδεκτο;
Δεν θα έκαναν οι ΗΠΑ το ίδιο εάν ήταν αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή για αυτές απειλή;» διερωτάται ο Ρώσος πρέσβης.

Θα υπερασπιστούμε τα νέα εδάφη

«Θέλω να πω ότι ορισμένοι Αμερικάνοι πολιτικοί αυταπατώνται, εάν πιστεύουν ότι η ετοιμότητα μας να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας δεν αφορά την Κριμαία ή τις νέες περιοχές που πρόκειται να γίνουν μέρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης» υποστήριξε ο Antonov, αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοψηφίσματα σε Donbass, Kherson και Zaporizhia που αποφάσισαν την ένταξη τους στην Ρωσία.

Ανοιχτή σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων

Επιπλέον, ο Antonov υποστήριξε πως οι ενέργειες των ΗΠΑ ωθούν την κατάσταση προς μια ανοιχτή σύγκρουση των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, με τις δυτικές χώρες να δοκιμάζουν την υπομονή της Ρωσίας.
«Σήμερα είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται άμεσα στις στρατιωτικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου
Φαίνεται ότι η Ρωσία δοκιμάζεται προκειμένου να δουν πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει υπομονετική και να απέχει από την απάντηση σε κατάφωρα αντίπαλες ενέργειες και επιθέσεις.
Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον ωθεί την κατάσταση προς μια άμεση αντιπαράθεση των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, γεμάτη με απρόβλεπτες συνέπειες» υποστήριξε ο Antonov, αναφέροντας πως οι Αμερικάνοι εξακολουθούν να κλιμακώνουν την κατάσταση, εκφοβίζοντας την αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη με ψέματα για ρωσικές «πυρηνικές απειλές».
Μάλιστα ο Antonov υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα ανώτεροι Αμερικάνοι αξιωματούχοι άρχισαν να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στη Ρωσία κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Έχουν αρχίσει να ακούγονται απειλές εναντίον μας από το επίσημο κατεστημένο» υπογράμμισε ο Antonov.

Δεν έχει αλλάξει το δόγμα μας

«Αυτή η ρητορική διαστρεβλώνει τις θέσεις της ρωσικής ηγεσίας.
Θέλω να επισημάνω ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στις συνθήκες κατά τις οποίες η χώρα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Συνεπώς, συνεχίζουμε να τηρούμε αυστηρά το στρατιωτικό δόγμα του 2014 και τις βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής για την πυρηνική αποτροπή του 2020.
Η Μόσχα ποτέ δεν έχει αναφέρει μια εκτεταμένη ερμηνεία αυτών των εγγράφων, τα οποία μπορεί να βρει κανείς δημόσια» τόνισε ο Ρώσος πρέσβης.

Πρωτοφανής κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις

Ο Antonov τόνισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο τους.
«Οι δηλώσεις πολιτικών και οι τοποθετήσεις μέσων ενημέρωσης ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κρίση μπορεί κάλλιστα να γίνουν αποδεκτές.
Σας υπενθυμίζω ότι μόλις πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε για δυσκολίες στο διμερές διάλογο.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα φτάναμε σε τόσο επικίνδυνο σημείο.
Ό,τι δημιουργήθηκε μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών δεσμών, έχει διαγραφεί στον κάδο απορριμμάτων της ιστορίας» είπε ο Antonov, προσθέτοντας ότι η κατάσταση όσον αφορά τον έλεγχο των εξοπλισμών είναι «αξιοθρήνητη και παρατημένη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης