Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο 2022

ΕΚΤ: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο 2022
Μετά τους Kazimir, Holzmann και ο Λιθουάνος Simkus ζητά αύξησης επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα

Πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της ΕΚΤ για νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (μ.β.) τον Οκτώβριο», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Gediminas Simkus στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης συνολικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται προς το 10% και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες έχουν κινηθεί πάνω από τον στόχο του 2%.
«Η επιλογή μου θα ήταν 75» δήλωσε ο Simkus, αναφερόμενος στις μονάδες βάσης.
«Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν μερικές επιλογές στο τραπέζι, αλλά οι 50 είναι το ελάχιστο».
Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε επίσης να τεθεί στο τραπέζι μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, ο Simkus είπε ότι αυτό θα ήταν «σίγουρα πάρα πολύ», απηχώντας παρόμοια σχόλια από άλλους αξιωματούχους.

Υπέρ της αύξησης κατά 75 μ.β.

Αν και η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής απέχει σχεδόν ένα μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Peter Kazimir και Robert Holzmann έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ ο Olli Rehn απαρίθμησε τις 75 μονάδες βάσης ως μία από τις αποδεκτές επιλογές.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων 0,75% τουλάχιστον μέχρι να φτάσει στο ουδέτερο επίπεδο, ένα απροσδιόριστο επιτόκιο που δεν τονώνει πλέον την ανάπτυξη αλλά δεν την περιορίζει.
«Πιστεύω ότι το ουδέτερο επιτόκιο σε αυτή τη συγκυρία είναι κάπως χαμηλότερο από το 2%, αλλά υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις», δήλωσε ο Simkus.
Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συζητήσεις «το συντομότερο δυνατό» σχετικά με τη μείωση του ισολογισμού της, αλλά μια συζήτηση δεν θα πρέπει απαραίτητα να σημαίνει άμεση δράση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης