Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1,4% - Πληθωρισμός και ΕΚΤ στο επίκεντρο

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1,4% - Πληθωρισμός και ΕΚΤ στο επίκεντρο
Οι μετοχές της Porsche πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την Πέμπτη,
Σχετικά Άρθρα

Υπό πίεση διαπραγματεύονται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το νέο σοκ για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και ενώ πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, κατά 75 μονάδες βάσης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,4% στις 12.028 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,7% στις 6.886 μονάδες.
Στις 5.687  μονάδες με πτώση 1,3% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 1,3% στις 20.563 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 1,6% στις 7.322 μονάδες.
Πτώση 1% σημειώνουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια ενισχύεται 0,6% στις 1.973 μονάδες.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρεί, με το συμβόλαιο παράδοσης του ολλανδικού TTF στα 198 ευρώ, με πτώση 4%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να υποχωρεί 1,4% στα 81 δολ. το βαρέλι και το brent στα 86,9 δολ. με πτώση 1,34%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,1%, με τις μετοχές του σουηδικού ομίλου H&M να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες ύστερα από την ανακοίνωση τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της H&M σημείωσε βουτιά 6,9% αφού η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων ανακοίνωσε σημαντική πτώση στα προ φόρων κέρδη του τρίτου τριμήνου.
Ο τίτλος της Next σημείωσε πτώση άνω του 9%, αφού η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων εξέδωσε τη δεύτερη προειδοποίηση για τα κέρδη της φέτος, καθώς ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός συγκρατεί τις δαπάνες διακριτικής ευχέρειας.
Ο δείκτης των εταιριών λιανικής πώλησης σημείωσε πτώση 4,1%.

Νέο σοκ πληθωρισμού στη Γερμανία - Στο 10% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 7,9%

Στο 10% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και 7,9% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτη αυξήθηκε κατά 1,9%, από 0,3% προηγουμένως, με τους αναλυτές να είχαν προβλέψει ότι δεν θα ξεπερνούσε το 1,5%.
Με βάση τους εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ, ο γερμανικός ΔΤΚ ανήλθε στο 2,2%, από 0,4%, σε μηνιαία βάση, και στο 10,9% από 8,8% σε ετήσια.

Αβέβαιες προοπτικές

Οι επενδυτές έχουν αναστατωθεί τις τελευταίες εβδομάδες από την εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πυρετώδη πληθωρισμό, οδηγώντας ενδεχομένως την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 125 μονάδες βάσης συνολικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και περισσότερες αυξήσεις φαίνονται πιθανές μετά την αύξηση του πληθωρισμού στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, που κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ανεβαίνοντας κατά 10,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη την Τετάρτη, μετά το κραχ στη στερλίνα, ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα μακράς διάρκειας, σε προσωρινή βάση, προκειμένου να κατευνάσει το χάος στην αγορά.
Ωστόσο, η ανακούφιση που συνδέθηκε με την κίνηση αυτή δεν κράτησε πολύ, καθώς οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, ιδίως δεδομένης της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης της περιοχής, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Η ακτοφυλακή της Σουηδίας ανακάλυψε και τέταρτη διαρροή φυσικού αερίου στους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream, δήλωσε εκπρόσωπος την Πέμπτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποψιάζεται ότι πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη κρύβεται σαμποτάζ και έχει υποσχεθεί "σθεναρή" αντίδραση σε κάθε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής της υποδομής.

Ντεμπούτο για την Porsche στη Φρανκφούρτη

Επιπλέον, οι μετοχές της Porsche πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την Πέμπτη, με την ιδιοκτήτρια Volkswagen να ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 9,4 δισ. ευρώ (9,1 δισ. δολάρια) σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αρχικές δημόσιες εγγραφές.

www.bankingnerws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης