Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Πιθανώς ήδη σε ύφεση η Ευρωζώνη - «Βουτιά» στο οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο

ING: Πιθανώς ήδη σε ύφεση η Ευρωζώνη - «Βουτιά» στο οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο
Αυξάνεται ο κίνδυνος μίας παρατεταμένης περιόδου στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία της ευρωζώνης
Σχετικά Άρθρα
Πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης το γ' τρίμηνο 2022 υποδηλώνει η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη από 97,3 σε 93,7 μονάδες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές της ING, αυξάνεται ο κίνδυνος μίας παρατεταμένης περιόδου στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία της ευρωζώνης.
«Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι υψηλές τιμές μειώνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και περιορίζουν την καταναλωτική ζήτηση.
 Η ύφεση θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να έχει ήδη ξεκινήσει», σημειώνει η ING.

Πλήγμα στη βιομηχανία

Όσον αφορά τη βιομηχανία, οι προσδοκίες για την παραγωγή μειώθηκαν ραγδαία τον Σεπτέμβριο.
Τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα εργασιών έχουν μειωθεί καθώς οι νέες εισερχόμενες παραγγελίες απογοήτευσαν τους τελευταίους μήνες και σε ορισμένες βιομηχανίες η παραγωγή μειώνεται καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει την κερδοφορία της παραγωγής.
Με το ενεργειακό κόστος να παραμένει σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα για ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους, αυτό επιτείνει τις δυσμενέστερες προοπτικές για τη βιομηχανική παραγωγή.
Για τον τομέα των υπηρεσιών, η εμπιστοσύνη επιβραδύνθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς η μεταπανδημική ζήτηση που προλαβαίνει να καλύψει το κενό εξασθενεί και η συμπίεση της αγοραστικής δύναμης αρχίζει να «δαγκώνει».
Ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε από 8,1 σε 4,9, καθώς οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι η ζήτηση έχει αποδυναμωθεί πρόσφατα και γίνονται πιο δυσοίωνες για τη ζήτηση τους επόμενους μήνες.

Στασιμοπληθωρισμός

Παρά τη σαφή επιβράδυνση της οικονομίας, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αυξάνονται και πάλι, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και υψηλότερο ενεργειακό κόστος, λόγω της εκτίναξης των τιμών τον Αύγουστο.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία της ευρωζώνης.
Για την ΕΚΤ, ο δρόμος είναι ήδη αρκετά σαφής: η κεντρική τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις, ανεξάρτητα από την επιβράδυνση της οικονομίας.
Η ενίσχυση των προσδοκιών για τις τιμές πώλησης θα ενισχύσει αυτή την άποψη για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης