Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταστροφική για την υπερθέρμανση του πλανήτη η δoλιοφθορά των ΗΠΑ στους αγωγούς Nord Stream

Καταστροφική για την υπερθέρμανση του πλανήτη η δoλιοφθορά των ΗΠΑ στους αγωγούς Nord Stream
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden στις 7 Φεβρουαρίου είχε δεσμευθεί ότι θα «τελείωνε» τον Nord Stream 2
Σχετικά Άρθρα
Καταστροφική για το περιβάλλον και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με άρθρο του Eric Zuesse.
Στις 28 Σεπτεμβρίου, το AP είχε τίτλο «Ρεκόρ διαρροής μεθανίου ρέει από τους κατεστραμμένους αγωγούς της Βαλτικής Θάλασσας» και ανέφερε ότι «η διαρροή μεθανίου από τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη έκρηξη του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που έχει καταγραφεί ποτέ».
Ο Andrew Baxter, , χημικός μηχανικός, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στην υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και τώρα εργάζεται στην περιβαλλοντική ομάδα EDF δήλωσε: «Είναι καταστροφικό για το κλίμα»
Το άρθρο επεσήμανε ότι το μεθάνιο «είναι 82,5 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην απορρόφηση της θερμότητας του ήλιου και στη θέρμανση της Γης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του South Front, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε ως στόχο (και ίσως σύντομα) να επανεκκινήσει τις ροές  προς την Ευρώπη, και δήλωσε στις 16 Σεπτεμβρίου στα κράτη μέλη της ΕΕ: «Απλά προχωρήστε σε άρση των κυρώσεων για τον Nord Stream 2, που είναι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, απλά πατήστε το κουμπί και όλα θα ξεκινήσουν».

Οι Αμερικανοί πίσω από τη δολιοφθορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden στις 7 Φεβρουαρίου είχε δεσμευθεί ότι θα «τελείωνε» τον Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε, πράγμα που έκανε στις 24 Φεβρουαρίου.
Εκπλήρωσε αυτή την υπόσχεση στις 27 Σεπτεμβρίου.
Ο Radek Sikorsky, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, έγραψε στο Twitter την ημέρα των εκρήξεων: "Ευχαριστώ, ΗΠΑ".
Έδωσε επίσης εξηγήσεις στο Twitter: "Όλα τα κράτη της Ουκρανίας και της Βαλτικής αντιτίθενται στην κατασκευή του Nordstream εδώ και 20 χρόνια.
Τώρα 20 δισεκατομμύρια δολάρια παλιοσίδερα βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, ένα ακόμη κόστος για τη Ρωσία από την εγκληματική της απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία".
Και: "Η μόνη λογική του Nordstream ήταν να μπορεί ο Putin να εκβιάζει ή να διεξάγει πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη ατιμώρητα".
Επιπλέον, στις 27 Σεπτεμβρίου, το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι, όπως έγραψε το Reuters, "η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα".
Στις 28 Σεπτεμβρίου, το SouthFront με τίτλο "Δεν υπάρχει δρόμος πίσω για την Ευρώπη" ανέφερε: "Η Ευρώπη δεν έχει επιστροφή":
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο αγωγός ανατινάχθηκε από τις ειδικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Ρωσία.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, ένα απόσπασμα πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αμερικανικό πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Kearsarge ανέφερε την ολοκλήρωση των καθηκόντων του στην περιοχή του υποτιθέμενου σαμποτάζ στη Βαλτική Θάλασσα και κατευθύνθηκε προς τη Βόρεια Θάλασσα.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε στην περιοχή ύποπτη δραστηριότητα από ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Τις τελευταίες ημέρες, οι αναγνωριστικές δραστηριότητες των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί σημαντικά στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Boeing E-3 Sentry βρισκόταν σε συνεχή περιπολία πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, ενώ ένα αμερικανικό Joint STARS εντοπίστηκε πάνω από τη Γερμανία και την Πολωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης