Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στη Wall, με βαρίδι τον τεχνολογικό κλάδο - Στο -1,54% ο S&P 500, ο Nasdaq -2,84% - Στο -6% η Apple

Ισχυρές απώλειες στη Wall, με βαρίδι τον τεχνολογικό κλάδο - Στο -1,54% ο S&P 500, ο Nasdaq -2,84% - Στο -6% η Apple
Οι πωλήσεις τροφοδοτήθηκαν κυρίως από το «ξεπούλημα» που σημειώθηκε στις μετοχές της Apple
Σχετικά Άρθρα

Νέα χαμηλά για το 2022 «δοκίμασαν» οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ως αποτέλεσμα του sell off το οποίο πυροδότησε η ανησυχία πως η Federal Reserves δεν πρόκειται να κλείσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, παρά μόνο όταν ο πληθωρισμός αγγίξει τον στόχο του 2%.
H διόρθωση τροφοδοτήθηκε κυρίως από το «ξεπούλημα» που σημειώθηκε στις μετοχές της δεικτοβαρούς Apple και το οποίο πυροδοτήθηκε από την υποβάθμισή της εκ μέρους της Bank of America…
Σημειώνεται πως ο τεχνολογικός κολοσσός υποχώρησε κατά 6%...
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -1,54%, στις 29.225 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,11%, στις 3.640 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολίσθησε στο -2,84%, στις 10.737 μονάδες
O δείκτης Φόβου / VIX εκρήγνυται κατά 6%, στις 32 μονάδες
fsda_1.JPG
Η πτώση ακολούθησε το ράλι που καταγράφηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, με την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώνει ότι θα αγοράσει ομόλογα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών της και τη βρετανική λίρα.
Η στερλίνα σημειώνει ιστορική πτώση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.
«[Είμαστε] δύσπιστοι ότι η ήρεμη διάθεση στις αγορές την Τετάρτη σηματοδοτεί το τέλος της πρόσφατης περιόδου αυξημένης αστάθειας», έγραψε ο Mark Haefele της UBS σε σημείωμα της Πέμπτης.
«Για ένα βιώσιμο ράλι, οι επενδυτές θα πρέπει να δουν πειστικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να γίνουν λιγότερο επιθετικές» προσέθεσε.
Η πρόεδρος του παραρτήματος της Federal Reserve στο Cleveland, Loretta Mester, δήλωσε ότι στο σημερινό τους επίπεδο τα επιτόκια δεν είναι ακόμη περιοριστικά και χρειάζεται και άλλη δράση για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. 

Στα μάκρο, τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το α' εξάμηνο του 2022 επιβεβαίωσαν τα αναθεωρημένα στοιχεία. 
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην τρίτη της εκτίμηση για την οικονομία, το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6% το β' τρίμηνο του 2022, αφήνοντας αμετάβλητη την προηγούμενη μέτρηση. Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6%. 
Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία για το ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημία της COVID-19 ήταν τελικά πιο ισχυρή σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση. 
Ειδικότερα, μετά τις αναθεωρημένες μετρήσεις, το αμερικανικό ΑΕΠ εμφανίζεται κατά 1% υψηλότερο απ' ό,τι προηγουμένως, σε προσαρμοσμένη βάση για το πληθωρισμό, ή κατά περίπου 200 δισ. δολ. στο τέλος του 2021.

AEP.jpg
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας για πρώτη φορά μειώθηκε κάτω από τις 200 χιλιάδες την περασμένη εβδομάδα (17 Σεπτεμβρίου 2022) φτάνοντας τις 193 χιλιάδες - Πρόκειται ουσιαστικά για τον χαμηλότερο αριθμό αιτήσεων που καταγράφονται από τον Απρίλιο του 2022.
Οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις μειώθηκαν επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών.
Ο πρόεδρος της Fed Powell δεν θα χαρεί που το σχέδιό του δεν φαίνεται να λειτουργεί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού (αυξάνοντας τα επιτόκια και συνθλίβοντας την οικονομία).
ανεργία_1.jpg

Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά-μετά το χθεσινό πτωτικό διάλειμμα- με το 10ετές να ενισχύεται κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,76% και το 2ετές να σημειώνει άνοδο πέντε μονάδες βάσης στο 4,18%.
Στα commodities, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% στα 81,23 δολ./βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.668 δολ./οz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 0,9800 δολ.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης