Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές της Ασίας - Μηνιαίες απώλειες 14% για τον Hang Seng τον Σεπτέμβριο 2022

Πτώση στις αγορές της Ασίας - Μηνιαίες απώλειες 14% για τον Hang Seng τον Σεπτέμβριο 2022
Οι τεχνολογικές μετοχές υπέστησαν το χειρότερο πλήγμα

Με πτώση ολοκληρώνουν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια της Ασίας και οδεύουν προς μεγάλες μηνιαίες απώλειες, καθώς η επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και τα διαρκή hawkish μηνύματα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν αποστροφή ρίσκου.
Οι τεχνολογικές μετοχές υπέστησαν το χειρότερο πλήγμα.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 14% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας και ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν έχασαν περίπου 11% έκαστος.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ήταν το ασιατικό χρηματιστήριο με τις χειρότερες επιδόσεις την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση 1,8% στις 25.937 μονάδες,  παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις.
Η αποδυνάμωση του γεν και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την ιαπωνική οικονομία φέτος.
Ο Nikkei οδεύει προς πτώση σχεδόν 8% τον Σεπτέμβριο, τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιι περισσότεροι άλλοι περιφερειακοί δείκτες είχαν οριστεί για ένα παρόμοιο μηνιαίο ορόσημο.
Η πίεση στις περιφερειακές μετοχές αναμένεται να συνεχιστεί καθώς τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων τρέχουν προς τα πάνω.

Συγκρατημένη πτώση στην Κίνα

Οι απώλειες στις κινεζικές μετοχές ήταν κάπως συγκρατημένες μετά τα στοιχεία PMI του Σεπτεμβρίου, τα οποία διαμόρφωσαν μια μικτή εικόνα της οικονομίας.
Ο δείκτης Shanghai Shenzhen CSI 300 υποχώρησε κατά 0,2% και διαμορφώθηκε σε μηνιαίες απώλειες σχεδόν 7%.
Ενώ η επίσημη μέτρηση έδειξε ότι ο μεταποιητικός τομέας της χώρας επεκτάθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, μια ιδιωτική έρευνα ήρθε σε αντίθεση με αυτό δείχνοντας ότι ο τομέας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο μη μεταποιητικός τομέας της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι ακόμη μακριά.
Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας σημείωσε άνοδο 0,5% μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης.
Ωστόσο η τράπεζα μείωσε υποβάθμισε τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, επικαλούμενη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και αντίθετους ανέμους από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης